4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Sınırdaki kızların okuma azmi

Şemdinli ilçesinin Irak sınır bölgesinde erken yaşta evlenmek istemeyen ve cehalete savaş açan 14 genç kızdan 12'si, büyük mücadeleler sonucu dağları aşıp liseye kaydoldu.

Şemdinli ilçe merkezine 70 kilometre uzaklıkta, Irak'a sıfır noktada bulunan ve 2 bin kişinin yaşadığı Yeşilova köyünün Beşikağaç, Gökçetaş ve Bölek mezralarında yaşları 14 ile 18 arasında değişen 14 kız çocuğu, inanılması güç bir mücadele sergiledi. 3 yıl önce ilköğretimlerini tamamlayan kızlar, o günden beri lise eğitimlerini sürdürmek için babaları ve çevreleri ile mücadele etti. Babalarının, "Servis yok" veya "Büyüdünüz artık, okula gidemezsiniz" dediği kızlar mücadeleden vazgeçmedi. Yıllardır seslerini duyuramayan kızlar, sonunda sınır ötesi operasyonun gündeme gelmesi ile köylerine giden basın mensuplarına dertlerini anlatınca çözüme kavuştu.

Kızlarla ilgili yayınlanan haberler üzerine harekete geçen Şemdinli Kaymakamı Altuğ Çağlar ve İlçe Mili Eğitim Müdür Yardımcısı Senar Yüce, kızlara sahip çıktı. Hemen Baran Kaya, Zibar Erik, Halime Polat, Fatma Özcan, Nergiz Kaya, Delal Beşer, Devran Beşer, Rahime Kaya, Fahida Kaya, Gül Kaya, Sariye Dinç ve Zozan Tekin isimli kızlar için bir servis kiralandı ve aileleri ikna edilerek köyden alınıp ilçe merkezine getirildi. Bu sırada babaları ikna edilemeyen Şermin Kaya ve Jiyan Tekin, köy çıkışında bir taşın üzerinde oturup üzüntülü gözlerle arkadaşlarını izledi. Çoğu şehir merkezine ilk kez gelen kızlar mutluluk içinde eğitimlerini sürdürmenin heyecanını yaşadı.

Öğrenciler, "Hala inanmıyoruz, okula gidiyoruz, bu bir rüya olmalı. Ne olur eğer rüya ise beni uyandırmayın. Tüm ümitlerimiz tükenmişti. İstemediğimiz halde bizleri kimlere verecekler diye gözümüz, kulağımız büyüklerdeydi. Şimdi ise okuldayız. Bunun sadece hayalini kuruyorduk" dedi.

Genç kızları makamında kabul eden ve bütün ihtiyaçlarını karşılayan Şemdinli Kaymakamı Altuğ Çağlar, "Okumanız için sonuna kadar yanınızdayım. Yeter ki çalışın ve başarın" dedi.

Daha sonra Derecik Lisesi'ne giden kızlar, kayıt işlemlerini tamamlayıp bugün ders başı yaptı. Derse başladıkları sınıftaki öğrenciler onların bu azmini dakikalarca alkışladı. Sınıftaki diğer öğrenciler, "Belki biz olsaydık böyle mücadele etmezdik. Onlar kız başlarına sıfır noktada mücadele etmişler, kendileriyle gurur duymalılar" ifadelerini kullandı.

Mücadeleyi kazanıp okula başlayan kızlar, hazırlıklarını tamamlamak için köylerine dönünce yıllarca ikna edemedikleri babalarına ve tüm köylülere tatlı dağıttı.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2007 Pazartesi 13:23:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
delikanlı ak IP: 88.254.55.xxx Tarih : 22.11.2007 09:41:20

başarmak sizin elinizde devan edin yolunuz açık olsun doğu diye eziyorlar kendizi ezdirmeyin