4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Suları yok kar eritip içiyorlar

Yüksekova ilçesinde, güvenlik gerekçesiyle köylerini boşaltan 3 bin kişinin yaşadığı kampta içme suyu bulamayan vatandaşlar, çareyi kar eritip içmekte buldu.

Güvenlik güçlerinin PKK ile mücadelesi sırasında 1995 yılında boşaltılan Hakkari'nin Çukurca ilçesine bağlı Uzundere beldesi sakinleri, 2002 yılından beri Yüksekova'ya bağlı Doğanlı Kampı'nda yaşıyor. Daha önce sınır boyundaki köylerinde hayvancılık, arıcılık ve meyvecilik yaparak geçimlerini sağlayan 204 hanedeki yaklaşık 3 bin vatandaş, şimdi küçücük bir alana sıkıştıklarını, günlük ekmek bulamakta bile zorluk çektiklerini anlattı. Vatandaşlar, köylülerin parçalandığını, korucu olmayanların Van'ın Yalım Erez Mahallesi'ne yerleştiğini anlatarak, "Doğanlı'nın ana gelir kaynağı korucu maaşları. Köyde 100 korucu var ve her biri aldıkları 400 milyon lirayla 10-15 nüfus geçindiriyor. Mendil kadar toprağımız yok ki hayvan besleyelim, bir şey ekelim. Çevremizde alabildiğine uzanan yeşil alanlar başka köylere ait. Bir tavukları bile geçse olay oluyor. Her yıl köyden çocuk yaşta 20'den fazla kız 4 aylığına Batı illerinde tuğla fabrikalarında çalışmaya gidiyor" dedi.

Köy muhtarı Musa Alkan ise 13 yıl önce köylerini boşalttıklarını ama şu ana kadar tazminatlarını alamadıklarını öne sürdü.

Muhtar Alkan, yıllardır Türkiye'de ve dünyada çalmadığı kapı, müracaat etmediği yetkili kalmadığını belirterek, şu ana kadar 3 binden fazla dilekçe yazdıklarını belirtti. Muhtar 13 yıldır susuzluk çektiklerini ve hala çekmeye devam ettiğini belirterek, "Şu an dereden su içiyoruz. Dere suyu da hep pislikle doludur. Bu nedenle köyde bulaşıcı hastalılar da baş gösterdi. Bu sudan içmek istemeyenler kar toplayıp ateş üzerinde eritip içiyorlar" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 14:09:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?