3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Tarihi değirmenlede tahin üretimi

Çukurca ilçesinin tarihi tahin değirmenleri ilkbaharın gelmesi ile birlikte üretime başladı.

Kuzey Irak sınırındaki ilçeden 8 kilometre mesafede bulunan Narlı köyündeki 70 yılık tahin değirmene ilçe halkı akın etti. Değirmenin etrafından 7 ayrı işlemden geçirilen susamlar yörenin en kaliteli tahini haline getiriliyor. Kilosu 15 YTL' den rahatlıkla satılan tahinin birçok ailenin geçimini rahatlıkla sağladığı belirtildi. Erkeklerin yanı sıra bayanlar da tahin yapma çalışmalarında birbirlerine destek veriyorlar.

Narlı köyü sakinlerinden Tahir Kaynak, atalarından kalma değirmeni işletmeyi sürdürüyor. Yeni teknolojiye meydan okuyan değirmeninin, yörenin en kaliteli tahinini ürettiğini anlatan Kaynak, "Yaz aylarında ekilen susamların sonbahar aylarında hasatı yapılıyor. Susamlar hayvanların yardımıyla ezildikten sonra tane haline geliyor. Daha sonra yıkatılıp kurutulan susam değirmende işlemek için hazır hale getiriliyor. Erkekler tarafından dövülen, daha sonra kadınlar tarafından süzülen susam son bir defa yıkanıp fırında kavrulduktan sonra su değirmeninde tahin haline getiriliyor. Yaklaşık 70 yıldır bu işi yapıyoruz. Kaliteli tahin yetiştirdiğimiz için kilosu 15 YTL' den kolaylıkla alıcı buluyor. Birçok ilçe sakini ise yaz aylarında ektiği susamları tahin haline getirerek bütçelerine katkıda bulunuyor" dedi.

İlçe sakinleri ise tahin yapılışının çok zor olduğunu belirterek, aile fertlerini bir araya toplayarak veya komşuları ile yardımlaşarak bu işi yaptıklarını söylediler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İHA
Yayın Tarihi : 7 Mart 2008 Cuma 13:36:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?