4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Tarihi eseri teslim etti, ödül de istemedi

Hakkari'nin Dağgöl Mahallesi Kale Mevkii'nde, inşaat temeli açma çalışması sırasında bulduğu tarihi eserleri Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerini teslim eden Yıldız ailesi, kendilerini yıllardır ödeme yapılmasını bekliyorlar.


Yaklaşık 7 yıl önce bahçelerinde buldukları Türklerin ve birçok krallıklar ile milattan önce de bu bölgede yaşadıklarını kanıtlayan 11 adet tarihi taş stelleri yetkililere teslim ettiklerini anlatan Yılmaz Yıldız, aradan bir kuşak geçmesine rağmen halen sözü edilen parayı Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alamadıklarını söyledi. Evinde, çevresinde veya tarlasında tarihi eser bulan ve yetkililere teslim edenlere 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında eserin değeri kadar para ödeneceği sözünü hatırlan Yıldız, "Bahçemizde ev temeli açarken tarihi taş steller ile karşılaştık ve durumu hemen Hakkari Valiliği'ne bildirdi. Van Müzesinde gelen ekiplerin 1 aylık bir çalışma sonucunda tarihi eserleri çıkarttılar. Kazı çalışmaları sırasında ise bahçemiz tahrip edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerin eserleri aldıktan sonra bize ödeme yapmadı ve yüz üstü bıraktığı. Emekli olan ve 11 çocuğa bakmakla yükümlü olan babam Nejdet Yıldız'ın tüm girişimlerine rağmen bir sonuç alamadık" dedi.


Vatandaşlık görevlerini yerine getirmelerine karşılık kendilerine haksızlık yapıldığını anlatan Yılmaz Yıldız "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın basına verdiği demeçte 'Eseri Getir Paranı Al Diyor' nerde bu para biz neden alamıyoruz. Bizim paramız ödenseydi. Belki de Hakkari il ve ilçelerinde tarihi eser bulun birçok vatandaş müzelere akın ederek bulduğu tarihi eserleri verecekti. Böylece tarihi eser kaçakçılığının önüne geçildiği gibi tarihi eserlerin tahribi de ortadan kalkmış olacaktır. Lütfen bize bir açıklama yapılsın" dedi.


Konuyu İHA muhabirinde öğrenen Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu ise, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne talimat vererek durumun derhal incelenmesini istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2007 Çarşamba 12:38:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?