4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Tarihi evlerde büyük tehlike

TARİHİ ÇUKURCA EVLERİ YIKILMA TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde bulunan ve 700 yıllık olduğu belirtilen 'Çukurca Evleri'nin bakımsızlıktan yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu bildirildi.

İlçede, 'Eski Çukurca' olarak adlandırılan bölgedeki evleri gerekli kaynak sağlanmaması halinde kısa sürede yok olacağı belirtiliyor. Geçtiğimiz yıl Belediye Başkanı Mehmet Kanar'ın girişimleri sonucu Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bir çalışma başlatarak ilçeye bir inceleme heyeti yolladığını, ancak şimdiye kadar bir sonuç alınmadığı belirtildi.

Belediye Başkanı Mehmet Kanar, evlerin çok uzun bir geçmişe sahip olduğunu belirtti. Kanar "Eski Çukurca dediğimiz yer burasıdır. Bu evler boşaltılınca sahipleri tarafından yıkılmasına izin vermedik. Kültür Bakanlığı ile yazışmalarımız devam etmektedir. Yapılan bu yazışmalar sonucundan bir heyet gelip yerinde gerekli keşifleri yaptı. Bizim niyetimiz bu evleri aslına uygun bir şekilde restore ederek, halkımızın hizmetine sunmaktır. Umarım gerekli yardımları alabiliriz. Biz kesinlikle burayı yıktırmayacağız. Eskiden kalenin başına kadar evler vardı ve insanlarımız burada ikame etmekteydi. Benim hatırladığı döneme kadar bu evler vardı. Ama daha sonra bu evlerin bir bölümü yıkıldı. Biz belediye olarak geçen yıl kalenin arkasından bir yol yaparak kalenin başına kadar çıkabilinecek bir merdiven yaptık ve suyunu da götürmüş durumdayız. Ancak belediyenin imkanlarının kısıtlı olmasından dolayı, kale başına yapılamak istenen tesis gecikti. Çünkü kale evlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edileceği planlanmıştı. Ancak bakanlığın herhangi bir çalışma başlatmaması ve yapılan yol sonucunda kaleye ulaşım imkanının sağlanmasının ardından hiçbir çalışmanın yapılmaması halk tarafından kale başına askeri güvenlik noktası olacağı söylentisi dolaşmaya başladı. Bu kale Çukurca'nın eseridir. Bizler oraya parktan başka bir şey yaptırmayacağız. Orada bir güvenlik noktasının kurulmasına halkımız kesinlikle izin vermeyecektir. Gerekirse halkımız ayağa kalkacaktır. Bunu da Çukurca Kaymakamlığı'na bilgi mahiyetinde bildirdik" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Aralık 2010 Cuma 13:52:03
Güncelleme :24 Aralık 2010 Cuma 14:09:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?