3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Tarım ve hayvancılık gelişiyor

Hakkari'de tarım ve hayvancılığın gelişmesinde, uygulanan proje çalışmaları sebebi ile önemli adımlar atılıyor.

Bir süre önce bölgede meydana gelen olaylardan dolayı yüzlerce köyün boşaltıldığı Hakkari'de vatandaşlar taş üstünde taşı kalmayan köylerine yeniden yönelerek eski evlerinin yerine çadırlar kurarak tarım ve hayvancılıkla uğraşmaya başladıkları belirtildi. Tarlalarına karpuz, fasulye, dolma, patlıcan ve değişik türde sebzeler eken aileler yıllar sonra da olsa köylerinde tarımla uğraşmalarının sevincini yaşadıklarını belirttiler. Yüzlerce köyden sadece bir tanesi olan ve şehirden 7 kilometre uzaklıkta bulunan Otluca köyü sakinleri de yıkılan evlerinin yerine çadırlar kurarak açtıkları tarlalarda sebze üretimine başladılar. Çadırların kurulduğu hayvancılığın canlandığı Otluca köyünde kadın ve erkeklerin bazıları tarla işleri ile uğraşırken, bazıları ise dağların yüksek yamaçlarına katırlarla çıkarak koyunlarını sağıp daha sonrada sütlerini atların sırtında evlerine ulaştırıyorlar.

Yıllar sonra da olsa tarım ve hayvancılığı yeniden yöneldiklerini belirten Otluca köyü sakinlerinden İsmet Çiftçi, tek istedikleri ilkel yöntemden kurtulup yetkililerin yaylalarına araç yolu yapması olduğunu söyledi. Katırlarla dağlara çıkmanın zor olduğunu belirten Otluca köyü sakinleri, yetkililerin köylerine her türlü hizmeti getirdiğini ancak yaylalarına da bir yol yapılmasını istediklerini belirttiler.

Hakkari Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ise, geçen yıllara oranlar tarım ve hayvancılıkta büyük gelişmelerin yaşandığını ifade ederek vatandaşların köylerine giderek üretim çalışması yaptığını belirttiler. Hakkari Valiliği'nin katkıları ile alınan karpuz ve meyve fidelerinin tüm köylere dağıtıldığını belirten yetkililer, birkaç yıl sonra tarım ve hayvancılıkta olduğu gibi sebze meyve bakımında da ilin kalkınacağını umut ettiklerini belirttiler.

.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 18:57:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?