2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Taş kebabına yoğun ilgi

Hakkari'de geçmişi uzun yıllara dayanan ve genellikle yaylalarda çobanlar tarafından üzeri yağlanan yuvarlak bir taş üstünde pişirilen kebap, son günlerde vatandaşların vazgeçilmez damak zevki haline geldi.

Nadir Tuncer isimli işletmeci tarafından il merkezinden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Hakkari-Van karayolu üzerindeki Erziki mevkiinde açılan lokantada yapılan taş kebabı, büyük ilgi görüyor. Kebap yemek isteyen vatandaşlar, her gün kilometrelerce yol katediyor. Lokantaya özel olarak yaptırılan mermer taş üzerinde eski geleneklere göre hazırlanan kebabın, köz ve yağda pişirilen diğer kebap çeşitlerinden çok daha lezzetli ve sağlıklı olduğu belirtiliyor.
Taş üzerinde yapılan kebabın köz ve duman kokusunu almadığı için çok sağlıklı olduğunu belirten vatandaşlar, "Kebap direkt taş üzerinde yapılıyor. Taş kebabının diğer kebaplardan farkı, lezzetli ve sağlıklı olmasının yanı sıra çok eskiden yapılıyor olmasıdır. En iyi kebap bizim taş kebabıdır. Diğer kebapların tavada yağ içinde kızardığı için veya közde yapıldığı için pek tadı yok. Taş kebabı Adana kebabını kesinlikle geçer. Bu kebap çok eskiden yaylalarda taş üstünde yapılan bir kebaptır. Bu kebaptan yiyebilmek için her gün il merkezinden buraya geliyoruz" şeklinde konuştu.

İşletmeci Nadir Tuncer ise taş üzerinde kebap, pirinç pilavı, yumurta, ıspanak ve benzeri çeşitli yemekler yapabildiğini belirtti. Taş üstünde pişirdiği kebap ve yemeklerin kendi suyunda piştiği için çok sağlıklı ve lezzetli olduğunu anlatan Tuncer, "Yaptığım yemeklerin köz ve dumanla teması yok, direkt taşta pişiyor. Bu yöntem dedelerimizden kalan bir yöntemdir. Taş üzerinde kebap ve yemek yapmak herkese kolay gelebilir, ancak öyle değil. Çocuklarım 4 yıldır yanımda kurs görüyor. Ancak halen tam olarak bu işi kapamadılar. Ben bu işi babamdan öğrendim. Eskiden tava tencere olmadığı için yaylada kalan babam yıkadığı geniş bir taşı çatlamaması için önce yağlar sonra da üzerinde yemek yapardı. Bu işi yaparak ailemin geçimini sağlıyoruz. Bir nevi ekmeğimizi taştan çıkartıyoruz. Maddi imkansızlıklardan dolayı iş yerimi genişletemiyorum. Bana destek verilmesi halinde burayı genişleterek çok daha güzel işler yapacağım" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 13:24:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?