2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Taşla bahşiş istiyorlar

Hakkari'de daha önceleri düğün konvoylarındaki gelin aracının önüne çeşitli barikatlar kurarak


Eskiden yoldan geçen düğün konvoylarının önünü taşlı barikat kurmak veya ip tutmak suretiyle kesip harçlık isteyen çocuklar, eski yöntemlerin işe yaramadığını görünce bu defa araçları ellerindeki taşlarla tehdit ederek para almaya çalışıyor. Özellikle Çukurca'dan göç edenlerin bulunduğu Medrese, Biçer, Bağlar ve Dağgöl Mahallesi'nde bu yönteme başvuran ve sayıları her geçen gün artan çocukların, hafta sonları gruplar halinde çeteleşerek bu eylemleri sürdürdükleri belirtildi.

GELİN ARACINDAKİ KADINLAR KENDİLERİNİ TERLİKLERLE KORUDU
Dün, Medrese Mahallesi'nden gelin alan bir düğün konvoyunda zor anlar yaşadı. Ellerindeki taşlarla gelin aracına hızla yaklaşarak kapıyı açmaya çalışan 9 ile 12 yaşlarındaki çocuklardan kurtulmaya çalışan sağdıç tarafı, ayaklarındaki terlikleri çıkarıp çocuklara doğru savurarak kendilerini kurtarmaya çalıştı. Hızla geçen gelin aracının kapısını o sırada açmaları halinde hem araçta bulunan gelin ve yanlarındakilerin hem de çocukların yaralanabileceği belirtildi. Sağdıçın saldırıdan korunmak için attığı yığınla parayı paylaşamayan çocuklar ise adeta birbirlerini ezdi.
İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı düğün sağdıçları, "Hakkari'ye göç eden bazı ailelerin yaşadığı ekonomik sıkıntılar en çok küçük yaştaki çocukları etkiliyor. Okulların tatil edilmesiyle birlikte de cadde ve sokaklardaki çocuk sayısı artmaya başladı. Oyun alanları bulunmadığından da bu çocuklar düğün törenlerindeki araç konvoylarına yöneliyor. İlde her hafta 20'ye yakın düğün töreni yapılıyor. Ancak son günlerde çocuklar tehlikeli hareketler yapmaya başladı. Harçlık almak için gelin aracının önüne ya atlıyorlar ya gelinin bulunduğu tarafa yönelerek aracın kapısını açıyorlar veya ellerindeki taşlarla araçları tehdit ederek harçlık alma yoluna gidiyorlar. Bunları yapanların sayısı ise son günlerde oldukça artmaya başladı. Yani her mahallede en azından 50'ye yakın çocuk gruplaşarak bu tehlikeli harçlık toplama yöntemini sürdürüyor. Sağdıç tarafının bu kadar çocuğa harçlık vermesi ise imkansızdır. Harçlık verilmediğinde ise gelin araçlarına zarar veriliyor. Azarlandıklarında da bu defa çocukların
aileleri düğün tarafına yardımcı olacağına tam aksine tepki gösteriyor" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Temmuz 2009 Pazartesi 16:52:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?