5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Taziye gelenekleri de değişti

HAKKARİ'DE TAZİYE GELENEKLERİ DE DEĞİŞTİ

Hakkari'de artık taziye gelenekleri değişirken, gerekli malzemelerin kiralanarak karşılandığı, yemeklerin de özel firmalarda yaptırıldığı belirtiliyor.

Hakkari'de vefat edenler için 3 gün 3 gece süren taziyelerde değişiklikler yaşanmaya başlandı. Yöredeki örf ve adetlere göre, ölen kişinin erkek tarafının yakınları 3 gün boyunca her gün farklı kişiler tarafından evlerine davet edilerek yemekleri ise evlerde yapılırdı. Bayanlar ise hayatını kaybeden ailenin evinde taziyede kaldıkları için yine yemekler farklı evlerden yapılarak taziye evine getiriliyordu. Vefat edenlerin yakınları ve komşuları tarafından evlerinden getirtilen masa, sandalye, çay olacağı gibi malzemeler artık kiralanırken, yemekler ise özel firmadan yaptırılıyor. Artık vatandaşlar camilerdeki taziye evlerinde bir araya geliyor, vefat eden kişilerin yakınları bir araya gelerek 3 gün boyunca özel firmalardan taziyeye yemek servisi yaptırıyor, ücretini ise aralarında paylaşıp ödüyorlar.

EVLERDE YAPILAN YEMEK GELENEĞİ KALDIRILDI

Taziye yemeklerinin ev yerine özel firmalardan yapılması yöre halkını sevindirdi. Yakınları vefat eden kişilerin bir araya gelerek yemekleri özel firmalardan yaptırarak taziye evlerine götürmesi rağbet görmeye başladı. İlde böyle bir uygulamanın başlatılmasının sevindirici olduğunu belirten Ahmet Tan, Ali Tatlı ve Salih Taş isimli vatandaşlar, ekonomik olarak da bu uygulamanın taktire şayan olduğunu ifade ederek "Keşke bu özel yemek firmaları daha önce de olsaydı" şeklinde konuştular.

HAKKARİ'DE TAZİYE GELENEKLERİ DE DEĞİŞTİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2010 Pazartesi 14:42:02
Güncelleme :22 Kasım 2010 Pazartesi 14:48:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?