3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Tehlikeli yolculuk!

Hakkari'nin Şemdinli ilçesine bağlı Beyyurdu köyü sakinleri, yaz aylarında dağlardan topladıkları otları kışın kızaklarla ahırlarına taşıyor.

Şemdinli ilçesine yaklaşık 48 kilometre uzaklıkta bulunan Beyyurdu köyünde yaşayan vatandaşlar, ilkbahar ve yaz aylarında hayvanlarının kış ihtiyacı için dağlardan topladıkları otları yığınlar halinde tepelere biriktiriyorlar. Kış mevsimi gelince topladıkları otları, karayolu olmadığı için kızaklarla köye indirip hayvanlarının bulunduğu ahırlara kadar getiriyorlar.

Kızakla ot taşıyan Bülent Oruç, yazın komşularla beraber dağda topladıkları otları, kışın gruplar halinde yardımlaşarak kızaklarla hayvanlarının barındığı ahırların önüne getirdiklerini anlatarak "Tehlikeli olmasına rağmen bizim için bu iş çok zevkli oluyor. Ama bazen tehlikeler veya sakatlıklar da yaşanıyor" dedi.

Köyü sakinlerinden Latif Oruç ise "İlkbahar ve yaz mevsiminde dağlarda topladıklarımız otları kışın kızaklarla indirip hayvanlarımıza getiriyoruz. Kışın yoğun kar yağışı nedeniyle havyalarımızı kırda ve bayırda otlatma imkanımız yok. Bunun için, daha önce topladıklarımız otları tehlikeli ama mecburi bir şekilde getiriyoruz.
Kızaklarla dağın en yüksek tepelerinde kızaklara yüklediğimiz otları 5 kilometrelik tehlikeli bir yolculukla aşağıya indiriyoruz. Meralarımızda yolumuz yok. Olsaydı yazın topladığımız otları evlerimize araçlarla getirebilirdik, Yol olmadığı için mecbur kışın kızaklarla kar üstünden getirebiliyoruz. İlkbahar ve yaz aylarında bu şekilde ot toplayıp biriktirmesek hayvanlarımız kış ayında aç kalır, telef olur" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2012 Perşembe 15:40:19
Güncelleme :15 Mart 2012 Perşembe 15:43:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?