27
Temmuz
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Teleferikte esaret!

Hakkari’nin Taşbaşı Köyü’nde, Zap Deresi’ni geçmek için kullandıkları teleferiğin bozulması nedeniyle teleferikte mahsur kalan 4 kadın, jandarma ekipleri tarafından kurtarıldı.

Şehirden 40 kilometre uzaklıkta bulunan 150 nüfuslu Taşbaşı Köyü sakinleri, Zap Deresi’ni kendi imkanlarıyla yaptıkları teleferikle geçip karşı taraftaki Melute Deresi’ndeki tarım alanlarına gidiyor. Dün sabah saatlerinde karşıya geçip tarlalarını işleyen, büyük ve küçükbaş hayvanlarını sağan 25 kadın, akşam saatlerinde azgın Zap Deresi üzerinde bulunan teleferikle karşıya geçmeye çalıştı.

Bir bölüm kadın geçtikten sonra içinde 4 kadının bulunduğu teleferik, su üzerinde arızalandı. Köylülerin, durumu İl Jandarma Komutanlığı’na bildirmesi üzerine harekete geçen ekipler, ilk olarak halat bağlayıp teleferiği askeri araçla çekerek mahsur kalan kadınları kurtardı. Daha sonra teleferiği tamir eden jandarma ekipleri, karşı kıyıdaki kadınları teleferikle Taşbaşı Köyü tarafına geçirdi.

Mahsur kalan kadınlardan Ayşe Çiftçi, her gün teleferikle Zap Deresi’nin karşısına geçip tarlalarında çalıştıklarını, ilkbaharla birlikte azgınlaşan sudan çok korktuklarını söyledi. Teleferik takılınca çok korktuklarını, kendilerini kurtaran Mehmetçiklere minnet borcu olduklarını söyleyen Çiftçi, "Karşıya geçmek çok zor ve hayvanlarımız o tarafta. Geçimimizi tarım ve hayvancılıkla karşıladığımız için buna mecburuz" dedi. Ömer Taşçı isimli köylü ise, derenin karşı tarafından tarım alanları olduğunu, koyun sağmaya giden kadınların zor anlar yaşadığını ifade etti. Mahsur kalan kadınların jandarmalar tarafından kurtarıldığını belirten Taşçı, ölümcü olayların meydana gelmemesi için yetkililerden asma köprü istediklerini belirtti.

Taşbaşı Köy Muhtarı Sıdkı Çiftçi, tarım alanlarının bulunduğu bölgede evlerin olmadığını köylülerin kendi imkanlarıyla ilkel yöntemlerle teleferik yaparak karşıdan karşıya geçtiklerini söyledi. Muhtar Çiftçi, asma köprü yapılmaması halinde köylülerin hayatlarının tehlikede olduğunu söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Nisan 2005 Cumartesi 22:02:18
Güncelleme :1 Mayıs 2005 Pazar 17:09:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?