4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Terör sağlık hizmetlerini de vurdu

Hakkari/Dağlıca'da 12 askerin şehit olduğu bölgeye götürülen sağlık hizmetleri, hain saldırıdan sonra aksadı. Gebe kadınlar ve çocuklar, aşı için yol gözlerken; atanan doktorlar Yüksekova'da görev aldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun sınırda bulunan yerleşim yerlerine terör saldırıları sebebiyle gidemeyen sağlık ekipleri, çıkabilecek 'boğmaca' türü hastalıklar ve Irak'ta yaşanan kolera salgınından dolayı tedirgin oluyor. 12 askerin şehit düştüğü Hakkari'nin Dağlıca bölgesindeki hain baskın sonrası bölgede bulunan çocuklar ve gebe kadınların aşıları yapılamadı.

Yeşiltaş Köprüsü'nün havaya uçurulması yüzünden karayolu ulaşımı da sağlanamayan Dağlıca'daki 8 köye sağlık ekipleri ulaşamıyor. Dağlıca köyü, Karakol, Akar, Taşalan, İncirlik, Terkoğlu mahalleleri, Yeşiltaş, Tuğlu, Bostancık, Tokağaç, Köşkönü, Kurucak, Cevizli ve Yeşildere köylerinde rutin aşıları yapılması gereken 0 yaş grubunda 70 bebek, 230'un üzerinde öğrenci, 350'den fazla çocuk ve 25-30 gebe kadın bulunuyor. Terör saldırısının gerçekleştiği birlik içerisinde yer alan ve bölgedeki köylere hizmet veren Dağlıca Sağlık Ocağı'na bir yıldır güvenlik gerekçesiyle kimse gönderilmiyor. Sağlık ocağına atanan doktor ve hemşireler ise Yüksekova merkezde görevlendiriliyor. Yaklaşık bir yıldır hizmet alamayan bölgeye hizmet götürmek isteyen Yüksekova Sağlık Grup Başkanlığı, ilçedeki 21. Sınır Tugay Komutanlığı'ndan yardım talep etti. Komutanlık, ekiplerin helikopterlerle taşınmasına karar verdi. Dağlıca baskını öncesi alınan karar, birkaç hafta hava muhalefeti sebebiyle gerçekleşemedi. Saldırıdan sonra helikopterlerin askerî operasyonlar için kullanılmaya başlanmasıyla bu proje de çıkmaza girdi. Kasımda öğrencilerin 'hepatit' başta olmak üzere kızamık, polio, MMR aşılarını, tüm çocukların ise bu aşılar dışında DBT, HİB aşılarının yapılması gerekiyordu. Yaklaşık 25-30 gebe kadına ise TD ve tetanos aşısı yapılacaktı. Geçen yıl Irak'ın kuzeyinde boğmaca salgını başlamış, Dağlıca'ya sıçramıştı. Yetkililer, aynı salgının bölgeyi yeniden etkilemesinden çekiniyor.

Sağlık ocağında bir yıldır doktor yok

21 Ekim 2007'de, 12 askerimizin şehit olduğu, 16 askerimizin yaralandığı ve 10 askerimizin kaçırıldığı Hakkari/Dağlıca bölgesindeki halk, yaklaşık bir yıldır terör sebebiyle sağlık hizmeti alamıyor. Terör saldırısının gerçekleştiği birlik içerisinde yer alan ve bölgedeki köylere hizmet veren Dağlıca Sağlık Ocağı'na bir yıldır güvenlik gerekçesiyle kimse gönderilmiyor. Sağlık ocağına atanan doktor ve hemşireler ise Yüksekova merkezde görevlendiriliyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2007 Cumartesi 17:58:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?