5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Ters lale bahçeleri süslüyor

HAKKARİ'DE TERS LALE YETİŞTİRİCİLİĞİ

Hakkari'de dağların yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ters lale çiçeği, artık evlerin bahçelerini de süslüyor.

Şehir merkezi ve köylerde de ekimine başlanan ters lale çiçeği yaygınlaşıyor. Medrese Mahallesi sakinlerinden Esat Kılınç, yıllardır evinin bahçesinde yetiştirdiği ters lalenin daha da yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Kılınç, ters lale çiçeğinin anavatanının Hakkari olmasına rağmen Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin birçok ilinde yetiştiriciliğine başlandığını söyledi.

Hakkari'deki ilgili kurum yetkililerinin gerekli önemi vermediğinden başka illerin ters laleyi sahiplenmeye başladığını belirten Kılınç, "Bir rivayete göre, her sabah göbeğinden su döküldüğü için 'ağlayan lale' adı verilen ters lalenin, Hazreti İsa'nın çarmıha gerilişi sırasında boynunu büktüğü ve ağladığı, bu yüzden de 'ağlayan gelen' dendiği, Hıristiyanlar tarafından da kutsal sayıldığı anlatılır. Yıllardır ters lale çiçeği yetiştiriyorum. İlk olarak 2-3 yıl saksıda yetiştirme başladım, ancak olmadı. Daha sonra evimin bahçesinde yetiştirmeye başladım. Bahçemin tamamını ters lale çiçeği ile süslemek istiyorum. Şuanda

bahçemde yaklaşık 300 tane ters lale çiçeği bulunmaktadır. Bu çiçek ilimize has bir çiçek, herkesin buna sahip çıkmasını istiyoruz. Buna bir patent alınması lazım, ancak ilgilenen yok. Ters lalenin korunması ve yaygınlaştırılması için yetkililerin buna sahip çıkmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

HAKKARİ'DE TERS LALE YETİŞTİRİCİLİĞİ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Nisan 2010 Perşembe 14:19:05
Güncelleme :8 Nisan 2010 Perşembe 14:31:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?