3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

TSO'dan açıklama

Hakkari heyeti ile birlikte Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret eden Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Şen, "Bazı basın kuruluşları tarafından atfedilen, 'Söyleyemediğim şeyler var' gibi bir ifadeyi Cumhurbaşkanımız kullanmamıştır" dedi. 

Hakkari'deki sivil toplum örgütlerinden oluşan heyet üyeleri, bir süre önce ziyaret ettikleri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sundukları 31 sayfalık raporla ilgili bir basın toplantısını düzenledi. 

Heyet adına açıklama yapan Hakkari TSO Başkanı Ahmet Şen, birkaç ay önce Cumhurbaşkanı Gül'den ilin sorunlarını aktarmak üzere talep ettikleri randevunun 13 Kasım 2008 tarihinde verildiğini, 18 Kasım 2008 saat 15.30'da Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilecekleri bilgisinin kendilerine bildirildiğini söyledi. Heyette bulunacak arkadaşlarla bir araya gelerek iletilecekleri konularla ilgili bir ön çalışma yaptıklarını belirten Şen, bu çalışmalar esnasında Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli ile bazı kurum ve kuruluşların yöneticilerinin görüşlerini alarak katılacak olan heyetin de fikirleri doğrultusunda sorunları bir dosya haline getirdiklerini belirtti. 

Sürenin kısıtlı olması münasebetiyle 17 Kasım 2008 tarihinde Ankara'daki toplantıda dosyaya son şeklinin verildiğini, randevu tarihinde Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne gittiklerini belirten Ahmet Şen, "Orada, ilimizin 3 milletvekilinin de davet edildiği görülmüş olup gelen 2 milletvekilimiz ile beraber makama alındık. Makamda tanışmadan sonra sorunların aktarılmasına başlanmış, ilin en önemli sorunu olan bölgede son zamanlarda yaşanan gerginlik, sebepleri ile aktarılmıştır. Bunların başında huzur, güven ve toplumsal barışın sağlanması, sorunun isminin konulması ve sorunun Kürt sorunu olduğu vurgulanmıştır. Bölgelerarası dengesizlik, gayri safi milli hasıladan aldığımız düşük pay, TBMM'de grubu bulunan bir siyasi partinin bazı siyasiler tarafından muhatap alınmaması, bazı milletvekili ve yöneticilerin, 'Taş atana silahla karşılık verilmeli' gibi söylemlerinin bölgedeki gerginliği artırdığı konularına değinildikten sonra, ilin genel sorunlarına geçilmiştir. Bu kapsamda işsizlik, eğitim (öğretmen eksiklikleri ve fiziksel yapılanmadaki yetersizlikler), yerel yönetimler, kentleşme ve imar problemleri, il, ilçe ve beldelerimizin altyapı, çevre sorunları, ulaşım, bölünmüş yol çalışmaları, havaalanı, üniversitenin aktif hale getirilmesi, Derecik beldesinin ilçe haline getirilmesi, iki ülkeye komşu olan ilimizin sınır kapılarının işlevsel hale getirilmesi ve tarımsal sorunlar yazılı ve sözlü olarak ayrıntılı bir şekilde dile getirilmiştir" ifadelerini kaydetti. 

Planlanan 45 dakikalık görüşmenin 1 saati aştığını ifade eden Hakkari TSO Başkanı Şen, açıklamasını şöyle sürdürdü: 

"Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmalarımızı sabırla dinlemiş ve makamın vahametinden dolayı söyleyemediğimiz şeyler varsa açıkça dile getirmemizi arzu etmiştir. Ancak bazı basın kuruluşları tarafından gündeme getirilen ve Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından çıkmayan, 'Söyleyemediğim şeyler var' gibi ifadeler bizleri üzmüştür. Çünkü Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından böyle bir ifade kullanılmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımıza bizleri kabul ettiği ve sabırla dinlediği için tekrar şükranlarımızı sunarız." 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün kabul ettiği ve Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Ahmet Şen, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Koparan, Baro Başkanı Av. Necip Korkmaz, Ziraat Odası Başkanı Naif Önal, TMMOB Mimarlar Odası Şubesi Başkanı Ali Kemal Tatlı, İnsan Hakları Derneği Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, Türk-İş Sendikası Şube Temsilcisi Cahit Tekin, Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Temsilcisi Tahirhan Taş, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Bülent Tanyürek, Eczacılar Odası Temsilcisi Cemil Bozkurt'tan oluşan 10 kişilik sivil toplum örgütü heyeti tarafından yapılan açıklamaya, il dışında olmaları nedeniyle 3 sivil toplum örgütü temsilcisi katılmadı.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 11:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?