5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Uçkun birçok derde deva

UÇKUN BİRÇOK DERDE DEVA

İlkbahar mevsiminde Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki yüksek dağlarda doğal olarak yetişen ve bölge halkı tarafından çiğ ve çeşitli yemeklerde pişirilerek tüketilen ekşimsi bitki 'Uçkun'un sağlık açısından birçok faydası olduğu belirtildi.

Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz, yapılan ciddi araştırmalar sonucu Uçkun bitkisinin kusmayı ve kabzı önlediğini, ateşi düşürdüğünü, sarılık, şeker ve tansiyon rahatsızlıklarına iyi geldiğinin belirlendiğini söyledi. Uçkun bitkisinin C vitamini ve mineral bakımından zengin olduğunu, son zamanlarda ise bilinçsiz olarak toplanması ve köklerinin tahrip edilmesi sebebiyle üretimin azaldığını belirten Kaçmaz, "Yapılan kişisel araştırmalarda ise A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri ile özellikle fosfor ve potasyum mineralleri elementleri bakımından zengin bir doğal bitki olan Uçkun, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi ateşli hastalıklara karşı direnci arttırıyor. Uşkun çayının soğuk algınlığı, hazımsızlık, kabızlık, yorgunluk, uykusuzluk gibi şikayetlerin gidermesine yönelik etkisi biliniyor. Özellikle nisan ve mayıs aylarında yetişen Uçkun, işsiz yöre halkının önemli geçim kaynağı olduğu ve halkta severek tüketiyor. Özellikle kökü ve sürgünlerinin beslenmede önemli yer tuttuğu, mide ve böbrek rahatsızlıklarına iyi geldiği ve özellikle sindirimi kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir. Yöre halkı tarafından, kan şekerini düşürmek amacıyla Uçkun sürgünleri kaynatılmış suyun içinde demlendirilerek içilmekte, ayrıca aynı çayın iştah açtığı ve vücudu kuvvetlendiğini belirtmektedir. Bitkinin faydalarından yararlanacak kitlenin yaygınlaşması hem de gerek bölgenin ve gerekse ülkenin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlayacaktır. Kendini sulayan bitki olduğu için cilde de iyi geldiğini söylenmektedir. Meyvesinin kabuklarının iç kısmını lekelere sürmenin de faydasının olduğunu biliniyor, doğum sonrası oluşan lekeler için uşkunun kabuğu çözüm olarak önerilmektedir" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2010 Pazartesi 14:38:04
Güncelleme :6 Nisan 2010 Salı 17:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
enver ilhan IP: 95.8.53.xxx Tarih : 25.05.2011 12:36:19

selam olsun memleketimin değerli  insanlarına YÜCE MEVLAM vermiş kımetini bilen yok en basitinden anlatayım aklınızda olsun uckun dediğimiz bitki tohumlarını alarak tarlanızın bir kısmında deneyebilirsiniz  budemoyu tunus bölgesinde olan tarlararda gercekleştimeniz söz   konusudur yurdumun güzel insanları işte iş imkanı