4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Uluslararası kaçakçılık örgütüne darbe

Hakkari'de başlayan ve eş zamanlı olarak 4 ilde yapılan 'Sınır' adlı operasyonda, liderliğini bir İranlı şahsın yaptığı uluslararası bir göçmen kaçakçılığı örgütü çökertildi. Operasyonlarda, zanlıların evlerinde 22 göçmenle birlikte bunlara yardım ettiği iddia edilen Hakkari, Van, Şırnak ve İstanbul'da 19 kişi yakalanarak mahkemeye sevk edildi. 

Hakkari Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince elde edilen istihbarat bilgileri ve uzun süredir devam eden çalışmalar neticesinde, H.A. isimli İran uyruklu şahıs organizatörlüğündeki uluslararası göçmen kaçakçılığı yapan örgüt tarafından, savaş ve ekonomik nedenlerden dolayı Afganistan, İran ve Irak uyruklu kaçak göçmenlerin, menfaat karşılığı İran ülkesi sınırından illegal yollarla Hakkari üzerinden ülkeye sokulduğunun belirlendiği ifade edildi.

Yüksekova'da bulunan örgüt üyelerinin köylerinde ve evlerinde sakladıkları, illegal olarak ülkeye sokulan göçmenlere örgüt üyeleri tarafından sahte pasaport düzenlendiği, kaçak göçmenlerin kara yoluyla ticari taksi, TIR, kamyon kasa ve zulalarında Van ve Şırnak illeri üzerinden İstanbul'a, buradan da diğer örgüt üyeleri tarafından kara, deniz ve hava yoluyla Avrupa ülkelerine geçişlerinin sağlandığının öğrenildiği belirtilen açıklamada, 

"Bu bilgiler üzerine, uluslararası göçmen kaçakçılığı örgütünün deşifresine yönelik Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın katılımıyla Hakkari'den başlatılan Şırnak, Van, İstanbul illerini kapsayan ve eş zamanlı olarak yapılan 'Sınır' kod adlı planlı operasyon başlatıldı. Bu kapsamda Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde yapılan operasyonda, örgütü içerisinde yer alan S.A., M.S.K., T.Ö., Ş.B., F.Ç., N.C., F.Y., A.B., N.Ç. ve F.B. isimli şahıslar yakalandı. Yüksekova ilçesinde yapılan aramalarda F.Y. isimli şahsın Yüksekova Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan ikametine yapılan aramada; 9 Afgan uyruklu, 9 İran uyruklu, 2 Irak uyruklu, A.B. isimli şahsın köyünde yapılan aramada 2 Irak uyruklu olmak üzere toplam 22 yabancı uyruklu mülteci yakalandı. F.D isimli şahsın ikametinde yapılan aramada bir adet Lama marka 7.65 mm çapında tabanca, bu tabancaya ait 1 adet şarjör ile 7 adet mermi, yakalanan mültecilere ait 6 adet pasaport ile T.Ö ve H.A isimli şahıslara ait 2 pasaport olmak üzere 8 adet pasaport ele geçirildi" denildi. 

Göçmen kaçakçılığında nakliye aracı olarak kullanıldığı değerlendirilen 4 araca el konulduğu, yakalanan şahısların üst aramasında çıkan bin 600 ABD Doları, 2 bin 915 YTL ve 121 bin İran Riyali ele geçirildiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi: "Operasyonun devamında örgüt içerisinde yer alan M.S.G, A.A ve D.A. isimli şahıslar Van'da, M.S.Ç., R.N. ve A.Y. isimli şahıslar Şırnak'ta ve S.B. isimli şahıs ise İstanbul'da yakalanmıştır. Ayrıca, zanlılardan M.R.Ç. isimli şahsın Van ili Başkale ilçesi Saçan köyü Mutluşar mezrasında yapılan aramada 1 adet 14'lü Browning marka tabanca, 58 adet 9x19 çapında dolu fişek, T.T. ve S.T. isimli şahısların Van Başkale'ye bağlı Uğurlu köyünde yapılan aramada 1 adet AK-47 Kalaşinkof marka uzun namlulu silaha ait boş şarjör ile PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ait kartpostal büyüklüğünde fotoğraf ele geçirildi." 

Yakalanan zanlılarla yabancı uyruklu 22 kaçağın, haklarında düzenlenen tahkikat evrakıyla birlikte Yüksekova Cumhuriyet Savcılığı'na sevk edildiği bildirildi.
iha
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2007 Cumartesi 15:19:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?