4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Umutları köy tazminatlarında

Hakkari'de yaşayan binlerce terör mağduru köylünün, umutlarını 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun'a bağladığı, şimdiye kadar il ve ilçelerde 230 köy ile 377 mezra halkının zararlarının karşılanması için başvuruda bulunduğu bildirildi.

Hakkari İl Özel İdare Müdürlüğü binasında faaliyetlerini sürdüren alt ve üst komisyonlardan son çıkan 13 köy ile ilgili dosyaların Ankara'ya gönderildiği, halen ödeme emri verilmediği belirtildi. Zararların karşılanması konusundaki işleyişin yavaş yürüdüğünü ifade eden Ömer Kurt, Bozit Sevinç ve Musa Kurt isimli vatandaşlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Terörden doğan zararlar karşılanacak, bununla ilgili kaynaklar hazırlanmıştır" sözlerini hatırlattı. Ankara'ya gönderilen dosyalarla ilgili tazminatların ödenmesini beklediklerini anlatan vatandaşlar, "Bizler köylerimizde üreticiydik. Terör olaylarının başlamasıyla birlikte köylerimizden olduk ve şehirde tüketici durumuna düştük. Devletin mağduriyeti gidererek boşalan köylere tazminat vereceğini açıklaması binlerce vatandaşı sevindirdi. Bizim gibi yüzlerce vatandaştan bazısı umutlanıp borçlanarak çocuğunu evlendirdi, kimisi bankadan kredi çekti, kimisi ise evinin ihtiyacını karşıladı. Aradan 1 yıl geçmesine rağmen sözü edilen tazminatlar ödenmedi. Halen 36 bin dosyanın Hakkari'de bekletildiği söylenmektedir. Umutlarımız yavaş yavaş kırıldı. Borçlu olduğumuz için çarşı merkezine gitmeye utanıyoruz. Borçlandığımız insanlara ne söyleyeceğimizi bilmediğimiz için bunalımdayız. Sayın Başbakan Erdoğan'a, 'Ne olur bu köy tazminatlarına bir el atın, aksi takdirde daha da perişan olacağız' şeklinde seslenmek istiyoruz" diye konuştu.

Öte yandan yetkililer, serbest bırakılan ödemelerin kademeli olarak gelmeye devam ettiğini, İçişleri Bakanlığı'nın işin üzerinde ciddiyetle durduğunu belirterek biraz sabırlı olunmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2007 Çarşamba 17:01:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?