2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Üzümcü Köyü'nde 107 öğrencinin hayatı tehlikede

Şehirden 40 kilometre uzaklıkta bulunan Üzümcü Köyü’nde yaklaşık 1 yıl önce meydana gelen sel ve heyelan felaketinde birçok evle birlikte kullanılamaz hale gelen 2 derslik ilköğretim okulu da zarar görmüştü. Afet sonrası Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından görevlendirilen jeoloji mühendislerinin okulda yaptığı incelemede sel yatağında bulunan ve yağışlı havalarda heyelana maruz kalan köy okuluna ’eğitim görülemez’ raporu verilmişti. Milli Eğitim İl Müdürlüğü tarafından yaz tatilinde yeniden onarılarak 2004-2005 eğitim-öğretim yılına hazırlanan okulda 107 öğrenci ders görüyor. Eğitim görülemez raporu verilen okullarında eğitim-öğretim görmeye devam ettiklerini anlatan öğrenciler, okullarının dağın yamacında bulunması nedeniyle yağışlı havalarda korkudan okullarına giremediklerini söylediler.

2003 yılında köylerinde yaşanan sel ve heyelan felaketinde jeoloji mühendisleri tarafından yapılan inceleme sonucunda eğitim görülemez raporu verilen okulda çocuklarının eğitim görmesine bir anlam veremediklerini dile getiren köylülerden İsmet Çiftçi ile Mehmet Salih Kaçar, yağışlı havalarda heyelan korkusundan dolayı çocuklarını okula gönderemediklerini belirttiler. Yaşanacak muhtemel bir felakette öğrencilerin hayatlarını kaybetmesi halinde bunun hesabını kimlerin vereceğini belirten köylüler, yetkililere çağrıda bulunarak köylerine yeni bir okul yaptırmalarını istediler.

Milli Eğitim Müdür Vekili Kemal Tanyürek, öğrencileri açıkta bırakmayacaklarını belirterek, öğrenciler için köyün içerisinde 3 odalı ve betonarme bir ev kiraladıklarını belirtti. Ev sahibi ile yapılan görüşmelerde kira konusunda gereken anlaşmanın yapıldığını anlatan Tanyürek, "Milli eğitim müfettişlerimiz tarafından evde yapılan incelemede öğrencilere eğitim verilebilecek. Öğrencileri bir ev tutularak öğrenim görmelerini sağlayana kadar okulda eğitim görmelerini uygun gördük. Okul onarılmış herhangi bir problemi yok. Ancak sadece yağışlı havalarda heyelan olacak diye bir endişe vardı, eğitim görülemez raporu verilen okulumuzdaki öğrencilerimiz gelecek haftadan itibaren yeni kiraladığımız eve yerleştirerek eğitimlerini sağlayacağız" dedi.

iha-hakkari
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2004 Çarşamba 21:52:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?