5
Mayıs
2024
Pazar
HAKKARİ

Vali Türker'e uçkunlu kek ikramı

VALİ TÜRKER'E UÇKUNLU KEK İKRAMI

Hakkari Eğitim Sanat Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) Başkanı Sefer Kaçmaz, 7 Nisan Dünya Sağlık Günü etkinlikleri kapsamında doğunun muzu olarak bilinen uçkundan kek yaparak Vali Muammer Türker'e ikram etti.

Vali Muammer Türker'i makamında ziyaret eden Sefer Kaçmaz, birçok hastalığa iyi geldiği belirtilen uçkun bitkisinden yaptığı kek ile bölgede 'tolke' diye bilinen şifalı bitkiyi ikram etti. Türker, uçkundan yapılarak kendisine ikram edilen kek ile tolke isimli bitkinin birçok hastalığa iyi geldiğini belirterek, ancak terör başta olmak üzere bir takım sıkıntıların bölgedeki insanların geçim kapılarını, hayatlarını, çocuklarının geleceklerini olumsuz manada etkilediğini söyledi. Türker, "Hakkari'de el değmemiş dünya kadar ekonomik alan var. Burada keşke şartlar öteden beri biraz daha iyi olsaydı. Yatırım ortamı biraz daha düzgün olsaydı. Dışarıdan gelen birçok kişi buraya ciddi oranda yatırım yapıp, buradaki insanları da istihdam etmek suretiyle ticari hayatı canlandırsaydı. Maalesef terör başta olmak üzere bir takım sıkıntılar bu bölgede insanların geçim kapılarını, hayatlarını, çocuklarının geleceklerini olumsuz manada etkilediği gibi sıkıntıda olmuştur. Burası ülkenin kıyıda köşede kalmış bir yöresi olması dolayısıyla bazı dezavantajlar yaşıyor. Ancak bir açıdan baktığımızda da burada el değmemiş ekonomik değerler var. Uçkun da bunlardan bir tanesidir. Bunun gibi ekonomiye kazandırılıp insanların sağlıkları ve geçim kapıları için ciddi anlamda katkı sağlayabilecek tarımsal ürünler var. Uçkun sağlığa faydalı ve kanser önleyici olduğu gibi şeker hastalığına etkisi olduğu biliniyor. Hakkari geleceğinin geçmişinden çok daha güzel olacağını düşünün, o eski mutlu hayatına tekrar dönebileceğini söyleyebiliriz. Böyle bir umudumuz da var. Uçkun ve tolke isimli şifalı bitkiler inşallah ticari ve ekonomik bir malzeme olarak soframızda yerini alır. Daha öncede bu bölgenin bir takım değerlerini ön plana çıkarmak, sosyal sorumluluk içersinde Hakkari'de sivil toplumun hayata katkısı tarzında bir takım çalışmalar sergileyen HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz'a teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

HESKA-DER Başkanı Sefer Kaçmaz ise, uçkunun kanseri önlenmesi açısından önemli olduğunu söyledi. Kaçmaz, "Bölgemiz ve yakın coğrafyasında yayla muzu veya dağ muzu olarak da tanımlanan uçkun bitkisinin işlenerek bitkisel çay olarak üretilmesi ve diğer bitki çayları gibi değerlendirilmesi, gövde kısmının kurutularak veya dondurularak kek ve benzeri imalatlarda kullanılmak suretiyle mutfağa da kazandırılabilecektir. Kabuklarının iç kısmını lekelere sürmenin de faydası vardır. Uçkun, mideyi kuvvetlendirdiğini, çiçek hastalığına karşı iyi geldiğini, kan ve safrayı temizler. Uçkun, vitamin anlamında 60 gramı bir sandık portakala eş değerdir. Bu sayede hem bu bitkinin faydalarından yararlanacak kitlenin yaygınlaşması hem de gerek bölgenin ve ülkenin ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlanılacağı muhakkaktır" dedi.

VALİ TÜRKER'E UÇKUNLU KEK İKRAMI
VALİ TÜRKER'E UÇKUNLU KEK İKRAMI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 18:27:05
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 18:31:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?