3
Mayıs
2024
Cuma
HAKKARİ

Vali yol çalışmalarını denetledi

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, 3 bin 500 rakımdaki Berçelan yaylasından geçen Hakkari-Van alternatif karayolunda sürdürülen çalışmalarını denetledi. 

Vali Nasuhbeyoğlu'nun ziyareti sırasında özel hareket timleri, jandarma ekipleri ve köy korucuları etrafta yoğun güvenlik önlemleri aldı. Ellerindeki dürbünlerle etrafı gözetleyen güvenlik güçleri, Nasuhbeyoğlu'nun etrafında adeta kuş uçurtmadı. 

Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HTSO) Başkanı Ahmet Şen, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Süleyman Kaya, Hakkari Karayolları 114. Şube Şefi İbrahim Onay ile birlikte Hakkari-Van alternatif karayolunda çalışmaları yakında izlediler. Bir süre yaya yürüyen Vali Nasuhbeyoğlu ve beraberindekiler yol çalışmaları sırasında ortaya çıkan kurşun ve mermer rezervlerini ise yakında incelediler. 

3 bin 500 rakımda İHA muhabirine açıklamada bulunan Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, şehir merkezi ile Berçelan yaylası Zives tepesi arasındaki 12 kilometrelik mesafede yol çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini belirtti. Yolda bir taraftan iş makineleri çalışırken diğer taraftan da altyapı malzemelerinin çekildiğini anlatan Nasuhbeyoğlu, sene sonu itibarıyla hedeflerinin 23 kilometrelik bölümü stabilize yapmak, Van sınırına kadar olan 18 kilometrelik bölümde ise ham yolu ortaya çıkartmak olduğunu belirtti. 

Nasuhbeyoğlu, "Van tarafındaki 11,5 kilometrelik yeni açılacak bir yol bölümü var. Buranın bitirilmesi için de bir heyetimiz Van Valisi ile görüşerek bu yolun yapılmasını talep edeceğiz. Hedefimiz Hakkari-Van arasını 60 kilometre daha kısaltacak yolu 2009 yılı sonu itibarıyla yüzde 60-70 oranında asfaltlamaktır. Bu hedefimize kısa bir sürede ulaşacağımıza umut ediyoruz. Bu da yoğun yorucu bir çalışmayı gerektiriyor" dedi. 

Yeni Hakkari-Van karayolunun eğim yününden de daha iyi olduğunu, mevcut yoldaki birçok çığ ve heyelan noktasından da kurtulacaklarını belirten Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Berçelan yaylasında açılacak yeni yolun yolcu taşımacılığı ücretlerinde çok büyük katkıları olacaktır. Bu yol 2 veya 3 yıl içersinde kendi kendini amorti edecektir. Bu yeni açılacak olan yolda elde edilecek gelirlerle, hem devletimiz hem de vatandaşımız kar edecektir. Bu yeni yol ayrıca Hakkari'nin hayat yolu olacaktır. Yolun geçeceği Berçelan yaylasında geçmişte büyük yaşam alanları köy ve mezralar varmış. Bu köy ve mezralarda yaşayan vatandaşlarımız, ulaşımın güçlükle sağlanması, sosyo-ekonomik sebepler ve son süreçteki terör yüzünden il merkezine veya başka illere gitmeyi tercih etmişlerdir. Bu yolun yapılmasıyla beraber bu bölgedeki yaylaların geniş tarım alanları yeniden kullanılmasıyla hem il ekonomisine hem de ülke ekonomine fayda sağlayacaktır. 

Berçelan yaylasının kullanılması için Hakkari'de hayvancılık gelişecek, bir nebze de olsa işsizliğin önüne geçecektir. 3 bin 500 rakımdaki kar sularını depo edeceğimiz orta ve büyük ölçekli büyük havzalar oluşturulacak rezerve edilecektir. Ayrıca kış sporu, yayla turizmi, heyecan turizmi açısından da gerçekten burası çok önemlidir. Bu yol ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır. Bu bölgede kentsel projeler yaparak mutlaka ülke ekonomisine açacak şekilde suretle bir takım çalışmalar yapmamız gerekiyor" şeklinde konuştu. 

(HTSO) Başkanı Ahmet Şen ise, Vali Nasuhbeyoğlu'nun Hakkari'ye nefes açacak bir yol girişimi içersine girdiğini söyledi. Şen "Hizmete girecek bu yol ile sık sık kapanan mevcut Van yolundan kurtulmuş olacağız. Alternatif yolun hizmete girmesiyle birlikte bu bölgede köyler yeniden kurulacak, tarım ve hayvancılık yeniden canlanacaktır. En önemlisi bu bölgede maden ocakları var. Bu yolun hizmete girmesiyle birlikte maden ocakları çalışacaktır. Hakkari-Van karayolunun 60 kilometre kısalması bizim için çok önemlidir. Bunun hayali ile yatıp kalkıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2008 Pazar 14:58:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zınar IP: 85.99.158.xxx Tarih : 4.07.2008 19:01:34

bravo valiye 8 yıldır yapımı bitmeyen yolu denetledi......