4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Validen göçer çocuklara okul müjdesi

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, köylerden göç eden ailelerin yoğunlukta bulunduğu Bağlar Mahallesi sakinlerine 20 Kasım Dünya Çocuklar Günü'nde okul müjdesi verdi.

Bölgede meydana gelen terör olaylarından dolayı Irak sınırındaki Çukurca ilçesinin değişik köylerinden göç ederek şehirden 3 kilometre uzaklıkta bulunan Bağlar Mahallesi'nde derme-çatma evler yapıp yaşam mücadelesi veren göçer aileler, yıllardır mahallelerinde bir ilköğretim okulunun yapılması için müracaat etmelerine rağmen bir sonuç alamamıştı. İlköğretim birinci sınıf çağındaki birçok çocuk, evlerinden 3 kilometre uzakta bulunduğu için kış aylarında okula gitmekte güçlük çekiyordu. Sağlık ocağı açılışı için mahalleye gelen Vali Nasuhbeyoğlu'nun etrafını saran mahalle sakinleri ve çocuklar, okul yapılmasını istedi. Köy ve mezralar başta olmak üzere hiçbir yerleşim birimini okulsuz bırakmadıklarını belirten Vali Nasubeyoğlu, 2008 yılında mahalleye 8 derslikli bir ilköğretim okulunun yapılacağı sözünü verdi. Mahalle sakinleri ve çocuklar Vali'nin müjdeli haberini dakikalarca alkış yağmurunu tuttu. Vali Nasuhbeyoğlu, "İl Özel İdaresi'nce 2007 yılında Bağlar Mahallesi'nde 20 dönümlük bir arazi satın aldık.

2008 Mart ayı itibarıyla 8 derslikli okulun inşaatına başlayıp en geç temmuz ayında okulumuzu hizmete sokacağız. Artık çocuklarımız mahallelerinden uzakta bulunan okullara gitmeyecek" dedi.

İlköğretim 8. sınıf öğrencisi Berivan Kaya, kış aylarında kardeşlerinin mahallelerinden uzakta bulunan okullara gidemediğini belirtirken, İsmet Çetin isimli mahalle sakini ise yılladır okul özlemi çektiklerini, bu amaçla toplu olarak ziyaret etmek istedikleri Vali Nahusbeyoğlu'nun mahallelerine gelmesine ve okul sözü vermesine çok sevindiklerini söyledi.

Bu arada Hakkari Eğitim, Sanat, Kalkınma ve Araştırma Derneği (HESKA-DER) ile Zararlı Alışkanlıklarla Mücadele Eğitim Projesi (ZAMEP) Koordinatörü Sefer Kaçmaz, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü etkinlikleri kapsamında Bağlar Mahallesi'ndeki çocuklara çocuk hakları ile ilgili aydınlatıcı bildiriler içeren bildiriler dağıttı. Dağıtım sırasında çocuklar arasında bildiri kapma izdihamı yaşandı. Çocuklar dağıtılan bildiriler sayesinde ilk defa kendi haklarını öğrendiklerini belirtti. Berivan Kaya, "Her çocuğun eğitim, sağlık ve yaşam hakkı vardır. Biz köylerimizden göç ederek şehre yerleştik. Bazı ailelerin kız çocuklarını okutmadığını öğrendik. Bazı kızlar küçük yaşta evlendiriliyor. Bazı eğitimli aileler ise çocuklarını okutmayı tercih ediyor" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2007 Çarşamba 13:31:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?