4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Verilen sözler tutulmadı

Hakkari'de 14 hanelik 50 nüfuslu bir köy halkı, yaklaşık 8 yıldır geri döndükleri topraklarına kurdukları çadırda yaşam mücadelesi veriyor.


Bölgede meydana gelen olaylardan dolayı bir süre önce Hakkari'nin Ceylanlı Köyü Yığınlı Mahallesi'nden göç ederek Van'a yerleşen ve huzurun sağlanmasıyla birlikte köylerine geri dönüş yapan aileler tamamen yıkılmış evleri ile karşılaştılar. Yaklaşık 8 yıldan beridir yaz aylarında tahrip olmuş köylerine gelerek sebze ve meyvecilikle uğraşan aileler, kış aylarında ise köyde ev olmadığı için tekrar geldikleri Van iline geri dönüyorlar. İlk etapta çadırları olmayan aileler mağara döneminde yaşayan insanlar gibi ağaç dallarından barakalar yaparak köylerinde yaşam mücadelesi veriyorlar.


Durumu öğrenen Kızılay Derneği Hakkari Şubesi Başkanı Fadıl Alçiçek, açıkta kalan aileler çadır ve gıda yardımında bulundu. Başka geçim kaynakları olmadığı için köylerindeki çadırlarda yaşamlarını sürdüren 14 hanelik ve hepsi de akraba olan Ertaş ailelerinin 6 ayrı çocukları ise değişik üniversitelerde eğitimlerini sürdürüyor. Üniversiteyi okuyan gençler yaz aylarında ise köylerine gelerek ailelerine yardımcı oluyorlar. Özelikle devlet büyüklerine seslenen Ertaş aileleri, köylerine geri dönüş yapan ailelere her türlü desteği verecekleri vaatlerinde bulunduklarını hatırlatarak, bu vaatlerini yerine getirmesi çağrısında bulundular.


Ceylanlı Köyü Yığınlı Mahallesi sakinlerinden Gazali, Sabri, İsmail ve Abdullah Ertaş isimli köylüler, bir süre önce bölgede meydana gelen olaylardan dolayı köylerinin boşalması üzerine göç edip Van iline yerleştiklerini belirttiler.

Huzurun sağlanmasıyla birlikte yaklaşık 8 yıldır yaz aylarında köylerine gelerek geçim kaynakları olan meyve bahçeleri ile uğraşıp diğer taraftan ise sebze ekerek ailelerinin geçimini sağladıklarını anlatan Ertaş aileleri, "Bizler 14 hanelik 60 nüfus 8 yıldır yaz aylarında köyümüze geliyoruz. Geldiğimizde ise evlerimizin tahribatı ile karşılaştık. Çadırımız olmadığı için ağaç dallarında kendimize sığınacak bir yer yaptık. Durumumuzu fark eden Hakkari Kızılay'ı bizi açıkta görünce çadır verdiler. Şimdilik çadırlarda yaşam mücadelesi veriyoruz. Maddi imkanlarımız olmadığı için köy evlerimizi de yapamıyoruz. Her gün doğup büyüdüğümüz yıkık evlerimizin enkazı üzerinde gezmekten başka bir şey yapamıyoruz. Yaz aylarında köye kış aylarında ise kalacak evimizi olmadığı için yine şehre göç ediyoruz. Bizler imkanlarımızı da zorlayarak çocuklarımızın eğitimini de ihmal etmiyoruz. Köyümüzde 6 öğrenci üniversiteyi kazandı ve eğitimlerini sürdürüyor. Devlet büyüklerinden isteğimiz vatandaşına sahip çıkmasıdır. Bizler devletten yiyecek istemiyoruz. Kalacak ev istiyoruz, evimiz olunca gıdamızda olacak ve devlete yük olmayacağız. Bizler eskiden üretici iken şimdi ise tüketici duruma düşmüş durumdayız. Köyümüzde tek bir küçük veya büyükbaş hayvan da bulunmamaktadır. Nedeni ise imkanlarımızın elverişli olmaması sadece meyve ağaçları ve sebze ekerek geçimimizi sağlıyoruz" şeklinde konuştular.


Çadırda kalan aileleri ziyaret ederek gıda yardımında bulunan Kızılay Derneği Hakkari Şubesi Başkanı Fadıl Alçiçek ise, aileleri açıkta görünce çok üzüldüklerini belirterek, Kızılay olarak görevlerini yerine getirip ailelere çadır verdiklerini belirtti. Açıkta kalan ailelerin evlerini yeniden inşa edilmesi için yardım etmeleri gerektiğini ifade eden Alçiçek, köylülerin gerçekten zor durumda olduğunu belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2008 Pazartesi 13:08:47
Güncelleme :1 Eylül 2008 Pazartesi 13:27:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?