4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yabani hayvanlar için yem bırakıldı

Hakkari İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, kış mevsiminde yem bulmaktan güçlük çeken yabani hayvanlar için çevre dağlara yem bıraktı.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğayı Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Av ve Yaban Hayatı Korunma Dairesi Başkanlığı talimatları doğrultusundan harekete geçen İl Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay, sabah saatlerinde Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan ve beraberinde bulunan 10 kişilik ekiple birlikte şehirden yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan Oğul köyüne hareket etti. Araçlarla köye kadar giden Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan ve beraberindekiler, güvenliği sağlayan köy korucuları ile birlikte kara bata çıka patika yolları yaya olarak aştı. Görevli personelle köy korucuları, çuvallar içerisindeki yemleri hayvanların gelebileceği çevre dağlara taşıdı. Vali Yardımcısı Pehlivan ve beraberindekiler, çuvallar içerisindeki yaklaşık 500 kilo yemi ve buğdayı yaya olarak aştıkları çevre dağların eteklerine boşalttılar.

Burada basın mensuplarına açıklamada bulunan Çevre ve Orman Müdürü Ayşe Okay, meydana gelen yoğun kar yağışı sebebiyle dağlarda yaşayan yabani hayvanların yem ve su bulmakta güçlük çektiğini belirtti. Bu nedenle özellikle ala geyik ve dağ keçisinin yoğun olarak yaşadığı Zap Vadisi'ndeki köylere yakın çevre dağlara yem bırakma çalışması başlattıklarını ifade etti. Okay, "Ağır kış koşullarının yaşandığı bölgemizde beslenme zorluğu çeken hayvanların yaşamalarına destek sağlamak için yem bıraktık. İl ve ilçelerde 27 köye daha sonraki aşamalarda da et yiyen yabani hayvanlarımıza yönelik de yemleme çalışmamız olacaktır. Yaban hayvanlarına 2 ton yem, et ve buğday bırakmayı planlıyoruz" dedi.

Vali Yardımcısı Pehlivan ise, hayvan haklarını en az insan hakları kadar önemsediklerini belirterek, bunun da örneklerini sadece göstermelik olsun diye değil, somut bir takım adımlarla yaşama ve yaşatmaya çalıştıklarını söyledi. Pehlivan, "Bu dünyada her canlının bir öneminin ve değerinin olduğunu düşünüyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen bütün herkese teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamaların ardından Vali Yardımcısı Ali Hamza Pehlivan ve beraberindekiler, köylüler tarafından kendilerine getirilen bal, ceviz, peynir ve tandır ekmeğini kar yığınlarının içinde çömelerek yedi. Havaların oldukça soğuk olduğu bölgede köy korucuları ise çevre dağlarda vali yardımcısının güvenliğini sağladılar. Mahalli ses sanatçısı Kemal Çiftçi ise dağların eteklerinde 'İki Keklik Bir Kayada Ötüyor' türküsünü seslendirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Şubat 2008 Pazartesi 16:44:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?