4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yaylaların nadir çiçeği Nergis

Hakkari yöresindeki yüksek dağlarda yetişen nergis çiçeği, güzel görüntüsü ve hoş kokusunun yanı sıra şifa kaynağı olarak da kullanılıyor.

Terör olayları yüzünden bir zamanlar yaylalara çıkamayan yöre halkı, bugünlerde piknik yapmak için gittikleri yüksek dağların yamaçlarında nergis çiçeklerini demet demet toplayıp evlerine getiriyor. Yaylalara çıkanlar arasında bulunan Cilo Doğa Derneği Başkanı Halit Soydan, bölgenin nadide çiçeklerinden olan nergisin genellikle soğuk ve karların bulunduğu yüksek rakımda yetiştiğini belirtti.

Soydan,"Nergis çiçeğinin enfes kokusu vardır. Açık sarı rengi ve yetiştiği yayla ortamı görülmeye değer. Sert ve soğuk rüzgarların estiği dağların ve yaylaların sırt bölgelerinde yetişmektedir. Hakkari'nin Otluca, Berçelan, Mergan, Bala Cilo ve Sat yaylalarında doğal ortamda bulunur. Sadece yaz aylarında yetişen bu çiçeğin ana yurdu Hakkari'dir. Çok eski yıllarda halk hekimleri tarafından parmak arası yaraların iyileştirilmesi, nefes darlığı ve mantar hastalığında kullanıldığı biliniyor. Evlerde ise suya bırakılıp odaya hoş koku verilmesi için parfüm yerine kullanılabiliyor" dedi.

Nergiz çiçeği toplamak için yaylaya çıkan Hasan Çiftçi isimli vatandaş, at sırtında 16 kilometrelik yol olduğunu söyledi. Çiftçi, sadece nergis çiçeğinin hoş kokusunu koklamak için bu kadar yolu kat etmeye değdiğini anlattı.

.
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2008 Pazartesi 18:53:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ilhami bayar IP: 88.247.247.xxx Tarih : 7.01.2009 15:13:57

Denizli ili Çivril ilçesinde Şehit YÜKSEL BAYAR adına kurulan ve TÜRKİYE nin endemik türlerinin yetiştirildiği Botanik bahçesi geleceğe ışık tutucak bir çalışmamızın ürünü olarak daha çok bitkiye ihtiyacımız olmaktadır.Eğer ilginizi çekiyor isek bizlere bu bitki türlerinin soğanlarından gönderirmisiniz. Şu anda 20 yekın türde üretim devam etmektedir.Saygılarımızla