4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yaylaların nadir çiçeği

HAKKARİ YAYLALARININ NADİR ÇİÇEĞİ NERGİS

Hakkari yöresindeki yüksek dağlarda yetişen Nergis çiçeği, güzel görüntüsü ve hoş kokusunun yanı sıra şifa kaynağı olarak da kullanılıyor.

Şehirden 20 kilometre uzaklıkta bulunan ve 4 mevsimin bir arada yaşandığı 3 bin 500 rakımlı Berçelan Yaylası'na pikniğe giden aileler, Nergis çiçeklerini demet demet toplayıp evlerine götürüyorlar. Antalya'dan gelip Berçelan Yaylası'na pikniğe çıkan bazı aileler ise, yaylanın güzel ve temiz havası karşısında şaşırdıklarını belirttiler. Dağların eteklerinde piknik yaptıktan sonra çiçek toplayan aileler, böyle güzel bir doğanın hiçbir yerde bulunmadığını ifade ettiler. Aileler, sadece Nergis çiçeğinin hoş kokusunu koklamak için 5 kilometrelik dağ yolunu yürüdüklerini ve buna da değdiğini söylediler.

Cilo Doğa Derneği Başkanı Halit Soydan ise, bölgenin nadide çiçeklerinden olan Nergis'in genellikle soğuk ve karların bulunduğu yüksek rakımda yetiştiğini belirtti. Soydan, "Nergis çiçeğinin enfes kokusu vardır. Açık sarı rengi ve yetiştiği yayla ortamı görülmeye değer. Sert ve soğuk rüzgarların estiği dağların ve yaylaların sırt bölgelerinde yetişmektedir. Hakkari'nin Otluca, Berçelan, Mergan, Bala Cilo ve Sat yaylalarında doğal ortamda bulunur. Sadece yaz aylarında yetişen bu çiçeğin ana yurdu Hakkari'dir. Çok eski yıllarda halk hekimleri tarafından parmak arası yaraların iyileştirilmesi, nefes darlığı ve mantar hastalığında kullanıldığı biliniyor. Evlerde ise suya bırakılıp odaya hoş koku verilmesi için parfüm yerine kullanılabiliyor" dedi.

HAKKARİ YAYLALARININ NADİR ÇİÇEĞİ NERGİS
HAKKARİ YAYLALARININ NADİR ÇİÇEĞİ NERGİS
İHA
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2011 Pazartesi 13:00:02
Güncelleme :11 Temmuz 2011 Pazartesi 13:22:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?