2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Yeni başkan koltuksuz kaldı

Yerel seçimlerin üzerinden 3 ay geçti. Başkanlık koltuğunun yeni sahipleri icraatlarına başladı. Kimi beldesine içme suyu, kimi kanalizasyon sistemi kimi de okul yaptırmak için kolları sıvadı. Ancak içlerinden biri var ki değil hizmete başlamak daha makam koltuğuna bile oturamadı. Resul Kaya, 28 Mart seçimlerinde bin 175 oy alarak Hakkari'nin Durankaya beldesine belediye başkanı seçildi.

Henüz makamını devralmamıştı ki 31 Mart gecesi çıkan bir yangında belediye binası tamamen kül oldu. Geçmiş döneme ait bütün belge, evrak ve kayıtlar uçtu gitti. Kaya, yangının geçmiş yönetime ait harcama kayıtları ve belgelerin yok edilmesi amacıyla çıkarıldığını ileri sürüyor. Olayın savcılığa intikal ettiğini anlatırken, belediye başkanlığı için devir teslim töreni bile yapılmadığını belirtiyor. Beldede hiçbir kamu kurumu olmadığı için Hakkari merkezde irtibat bürosu kurarak çalışmalarına başlayan talihsiz başkan, bütün resmî kurumlara başvurarak yangında kül olan kayıtlarının örneklerine ulaşmaya çabalıyor. Bir taraftan da geçmiş yönetimden devraldığı borçları kapatmak için uğraşıyor.

Kaya'nın iddialarına göre bir önceki yönetim yaklaşık 3,5 milyon TL'lik borç bıraktı. Bunun 2,8 milyon TL'lik kısmını İller Bankası, SSK, Emekli Sandığı ve vergi dairesinin alacakları oluşturuyor. Kaya, "Eski yönetim, beldeye su getirmek vaadiyle 2005 yılında İller Bankası'ndan 1 milyon TL'lik kredi almış. Ancak projenin sadece yüzde 35'lik kısmı tamamlandığı için henüz beldemiz içme suyu sistemine kavuşamadı." diyor. Tek gelirinin İller Bankası'ndan aldığı 30 bin TL'lik katkı payı olduğunu vurgulayan Başkan, sıkıntılarını şu sözlerle dile getiriyor: "Beldenin gelişmişlik düzeyi yüksek gösterildiği için İller Bankası'ndan yüzde 47 oranında katkı payı alıyoruz. Bunun da yüzde 40'ı eski yönetimin borçlarına mahsuben kesiliyor. Elimize geçen parayla sadece işçi ve memurların maaşlarını ödeyebiliyorum." Belediyede toplam 33 kişi çalıştığı; ancak eski yönetim döneminde memurların 19, işçilerin de 13 ay boyunca maaş alamadığını vurguluyor. Başkanlığa geldiği günden beri personel maaşlarını aksatmadan verdiği, ancak asgari ücretten ödeme yaptığına dikkat çeken Kaya, beldenin ihtiyaçlarına ise cevap veremediği için üzgün. 4 bin 527 kişilik nüfusa sahip Durankaya'da halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Beldede sadece bir tane ilköğretim okulu ve 8 adet derslik bulunuyor. Öncelikleri arasında okul, yol ve kanalizasyon sistemi yapmak olduğunu ifade eden başkan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bünyemizde bir traktör, bir de kepçemiz var. Ancak çok eskiler. Bu yüzden bir gün çalışıyor, 10 gün bozuk olduğu için bekliyorlar. Halkımız hâlâ eski sulama yöntemlerini kullanıyor. Acilen sulama sisteminin düzenlenmesi gerekiyor."

 

ZAMAN
Yayın Tarihi : 28 Haziran 2009 Pazar 20:02:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?