2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Yeni vali iş başında

Son Valililer Kararnamesi ile Güvenlik İşleri Genel Müdürlüğü görevinden Hakkari Valiliği'ne atanan Muammer Türker, yeni görev yerinde törenle karşılandı.

Türk Hava Yolları'na (THY) ait tarifeli uçakla Ankara'dan Van'a, buradan da karayolu ile Hakkari'ye gelen Muammer Türker, şehirden yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta bulunan Karasu mevkiinde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun ve beraberindeki heyet tarafından karşılandı. Akşam saatlerine doğru kentte varan Vali Muammer Türker, valilik binası önünde düzenlenen törende Vali Yardımcıları Abdulkadir Duran ve Yılmaz Kurt ile ilçe kaymakamları, daire amirleri ve iş adamları tarafından karşılandı. Polis merasim  birliğini selamlayan Vali Türker, kendisini karşılayan kurum amirleri ve işadamlarıyla tek tek tokalaştı.

Daha sonra makamına geçen Vali Muammer Türker, burada yeni görevi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Muş Vali Vekili iken 1995 yılında Bölge Valiler Toplantısı'na katılmak üzere Hakkari'ye bir kez geldiğini belirten Muammer Türker, "O dönemde Hakkari programı çıkınca Muş'taki valilik görevlileri 'Hakkari'ye gidin, orayı görmek her zaman kısmet olmayabilir' demişlerdi. Ben de o zaman 'Devlet memuru için Hakkari her zaman gidilebilecek bir yer' demiştim. Kısmet burada vali olarak çalışmakmış. İnşallah iyi  bir hizmet olur diye ümit ediyorum. Büyüklerimiz uygun gördü. Cenabı Allah'ın da takdiri ile geldik. Burada sizlerle, kamu görevlisi arkadaşlarımız ve vatandaşlarımızla birlikte elimizden geldiği kadarıyla bir takım hizmetleri ifa etmeye çalışacağız. Ben Hakkari bölgesinde belki çok değil ama Muş bölgesinde 4 yıl çalıştım. Şartlar, ekonomik sıkıntılar, sosyal yapısı birçok bakımdan birbirine benziyor. O yüzden bölge insanı ile daha rahat kaynaşacağımı düşünüyorum. En azından bir bilgi birikimi elde
edeceğimi düşünüyorum. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde de çeşitli vesilelerle bulundum. O yüzden bölgenin yabancısı sayılmam. Burası çok özellikli bir yer. Birtakım geri kalmışlıkla ilgili sorunları var. Başka sorunları var. Türkiye'nin 81 vilayetinin ekonomik ve gelişmişlik göstergeler bakımından 77. vilayeti. Bu çok iyi bir rakam değil tabi ki. Tarihsel süreç içerisinde bir takım sıkıntılar Hakkari'yi bu hale getirmiş. Ancak bunları avantaja dönüştürmek lazım. Türkiye'nin çektiği sıkıntılar, genel
anlamda Hakkari'ye de doğal olarak yansıyor. Ama bu da İran ve Irak ile sınır olmamız ile birçok bakımdan belki dezavantaj. Avantaja dönüşecek bir yönünü de bulmak lazım. Elimden geldiği kadar kamu kurum temsilcisi arkadaşlarımla, yöre halkıyla, sivil toplum örgütü temsilcileri ve siz basınla hep birlikte bir şeyler yapmaya çalışacağız. Hakkari'ye bir şey yapılacaksa, bu zaten tek kişinin sırtına yüklenecek bir yük olamaz. Bizim yöneticilik anlayışımızda böyle bir şey yok. Bu yüzden sürekli vatandaşımızla  birlikte danışarak, istişare ederek bir şeyler üretmeye çalışacağız" dedi.

Dünya, yönetim anlayışı ve Türkiye'nin değiştiğini söyleyen Muammer Türker, "Avrupa Birliği süreci, en azından memleketimiz bakımından insan hakları, demokrasinin gelişmesi yönü ile çok ciddi kazanımlar getirdi diye düşünüyorum. İşte yılbaşı gecesi itibariyle TRT Şeş yayına girdi. Bu, Türkiye'nin de en azından devlet kademesinin de kafa yapısının değiştirdiğini gösteriyor. Bu değişimi lehimize çevirmek zorundayız. Hakkari'de bir takım sıkıntılar varsa bunları aşmak zorundayız. Ümit ediyorum hep birlikte  iyi bir şeyler yapacağız. Şundan emin olmanızı istiyorum. Vatandaşı kucaklayan, vatandaşın derdi ile dertlenen bir yönetim anlayışı ile çalışmaya gayret edeceğim. Hiçbir şekilde vatandaşı devletten ya da kamu görevlilerinden ayrı gören, devleti klasik anlamda vatandaştan üstün gören bir anlayışı benimsemiyorum; bunu baştan söyleyeyim. Geri kalmışlık dedik. Bu temelinde bu kendini eğitim, sağlık, altyapı alanında gösteriyor. Bunlara söyleyecek bir sözümüz yok. Bunların yapılması lazım. Ama bütün bunlar; bir
taraftan güvenlik ile ilgili huzur ve güvenle ilgili meseleler, memleketin diğer tarafında yaşayan insanlara Hakkari'nin olumsuz bir yönü olarak yansıyor. İnsanlar burayı sanki sürekli bombaların patladığı, sürekli insanların sıkıntı çektiği bir bölge olarak anlıyor. Bu bölgeyi bilmeyen, tanımayan insanların kafasında bu tür bir imajın oluşması da son derece doğal diye düşünüyorum. Ümit ediyorum, Hakkari'yi biz çok olumlu yönleriyle duyuracağız. Siz basın mensuplarının özellikle bu konuda katkılarını  bekliyorum; bu bölgenin coğrafi, doğal güzelliklerinin ve tarihi bir takım değerlerinin gerçekten dünyanın birçok ülkesindekini aratmayacak şekilde güzel ve üstün olduğu yönünde. Dünyanın başka ülkelerinde insanlar, turizmden gelir elde ediyor. Orada yaşayan insanların mutluluk ve refah seviyesi daha da artıyor. Ama biz bundan istifade edemiyoruz. Bizim de bunu avantaja dönüştürmemiz yolunda hep birlikte ortak bir takım değerler etrafında buluşarak çalışmamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

YÜKSEKOVA'YA HAVAALANI MÜJDESİ

Hakkarililere bir müjde de vermek isteğini belirten Vali Türker, "2008 yılının son günü, 31 Aralık günü Hakkari'nin Yüksekova Havaala'nının Yüksek Planlama Kurulu kararı çıktı. 2008 yılının yatırım programı ile yatırıma girmiş oluyor. Bunun da 2011 yılında bitmesi planlanıyor. Ben de sizlerin aracılığıyla Hakkari halkına bu mesajı vereyim. Yüksekova'da böyle bir şeyin çok kısa bir sürede başlayacak olması, hem Hakkari halkına hem de burada hizmet veren insanlara bir faydası olacak diye düşünüyorum. Bunu  da sizlerle paylaşmak istedim" şeklinde konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2009 Pazartesi 19:14:14
Güncelleme :6 Ocak 2009 Salı 00:14:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?