4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yerel gazete çalışanlarından protesto

Hakkari'deki yerel gazetelerin çalışanları, yapılması düşünülen yasa değişikliğiyle ilan gelirlerinin azalacak olmasından duydukları endişeyi yaptıkları basın açıklamasıyla dile getirdiler.

Gazeteciler, yaptıkları basın açıklamasının ardından ellerindeki çanta, fotoğraf makineleri ve gazetelerinin yere bırakarak bir süre protesto eyleminde bulundular.

Hakkari'de 4734 Sayılı Devlet İhale Kanunu'nda değişiklik yapılması yönündeki yasa tasarısına tepki gösteren yerel gazete çalışanları valilik bahçesinde basın açıklaması için bir araya geldi. Burada grup adına bir açıklama yapan Ovanın Sesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cahit Yiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık Komisyonu'ndan geçen 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu Değişiklik Tasarısı ile yerelde hizmet veren gazetelerin susturulmak istendiğini söyledi.

Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nda yapılmak istenilen değişikliklerin, söz konusu kanunların amaçları arasında belirlenmiş olan "fırsat eşitliği, saydamlık ve rekabet" kavramlarıyla da ters düştüğünü belirten Yiğit, Türkiye'deki yerleşim birimlerinin dağınıklığının sebep olduğu nüfus azlığı ve ekonomik gelişmişlik arasındaki uçurumlar nedeniyle yerelde yayınlanan bin 300 gazetenin büyük bölümünün giderlerini resmi ilan ücretlerinin katkısıyla sağlayabilmekte olduğunu belirtti. Söz konusu yasalarda öngörülen değişikliklerin bir bölümünün, yerel gazetelerde yayınlanması zorunlu olan ilanları zorunluluk dışına çıkartmakta olduğunu ifade eden Yiğit şunları söyledi:

"Bazı ilanların yayınlanmasını da veren kurumun yöneticilerinin kişisel tercihlerine bırakmaktadır. Özel ilan ve reklamlarla kamu reklamları alma olanağı bulunmayan yerel gazetelerin bir bölümü bu nedenle kapanma tehlikesiyle, oralarda çalışan 15 bin dolayındaki gazeteci ve yerel basın emekçisi de işsizlik tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır. Resmi ilanlar, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu'nun belirlediği kurallar kapsamında dağıtılmaktadır. Kurumun şubesi bulunan yerlerde de titizlikle denetlenmektedir. Kurumun şubesi bulunmayan yerlerde ise uygulama valilikler tarafından yapılmaktadır. Bazı gazetelerin kurallara aykırı olarak resmi ilanları bir gelir kapısı saymaları, kurallara uyanları cezalandırmak için tutarlı bir gerekçe sayılamaz. Varsa bu kötüye kullanımı engellemek yerel yöneticilerin yetkilerini kullanmaları ile mümkündür."

Cahit Yiğit, TBMM Bayındırlık Komisyonu'ndan geçen 4734 sayılı Devlet İhale Kanunu değişiklik tasarısı ile yerelde hizmet veren gazetelerin susturulmakta, halkın haber alma hakkının engellenmekte olduğunu belirtti. Yiğit, "Söz konusu uygulama, 22 Şubat 2001 krizinden beridir güçlükle ayakta kalan yerel gazetelerin susturulması anlamına gelmektedir. Biz Hakkari'de zor şartlar altında habercilik yapan gazeteciler olarak bu uygulamanın hiçbir haklı gerekçesi olmadığını düşünmekteyiz. Her yıl iletişim fakültelerinden mezun olan yüzlerce gazeteci işsizken, hükümet istihdam politikaları geliştirmek yerine, var olan kaynakları da yok etmektedir. İşsizliği bitirme vaadinde bulunan AKP hükümeti çıkardığı yeni yasalarla işsizler ordusunu büyütmektedir" şeklinde konuştu.

Yapılan basın açıklamasının ardından gazeteciler ellerindeki çanta, fotoğraf makineleri ve gazeteleri yere bırakarak bir süre protesto da bulundular. Gazeteciler, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin güvenlik önlemleri aldığı açıklama sonrasında sessizce dağıldılar.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 19:18:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?