4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yüksekova'da kan davası protestosu

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde dün kan davası sonucu öldürülen öğretmen gözyaşları arasında defnedilirken, düzenlenen yürüyüşe katılan binlerce kişi olayı ve kan davasını protesto etti. 

Dün yaşanan silahlı saldırıda hayatını kaybeden özel bir dershane kurucusu ve öğretmeni olan 27 yaşındaki Kerem Ölmez, bugün kalabalık bir vatandaş topluluğu tarafından yoğun güvenlik önlemleri altında Altınoluk köyünde toprağa verildi. Kan davalıları ile aynı köyde oturan Ölmez ailesi cenazelerini bu köyde toprağa vermek istemeyince bir süre gerginlik yaşandı. Cenaze tam mezara bırakıldığı sırada ölen öğretmenin annesi ve kız kardeşi bağırarak tabutun bırakıldığı mezara girerek Kerem Ölmez'in kesinlikle burada toprağa vermek istemediklerini belirtti. Bunun üzerine kalabalık arasında kısa süreli bir bağrışma ve gerginlik yaşandı. Yakınları mezar üstünden uzaklaştırıldıktan sonra cenaze apar topar toprağa konulup mezar kapatıldı. Cenaze törenine Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, Hakkari ve ilçelerinden gelen binlerce kişi katıldı. 

Cenaze töreninden sonra ilçe merkezinde toplanan binlerce kişi, Kerem Ölmez'in kurucu müdürü olduğu Sınav Dershanesi önünde toplandı. Aşiretçilik, kan davası ve töre cinayetleri protesto eden gurup, sessiz bir yürüyüş düzenleyip, olayın yaşandığı yere gitti. Düzenlenen yürüyüşe Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, Hakkari Baro Başkanı Nevzat Anuk, İl Genel Meclisi üyeleri ile öğrenciler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Yürüyüşte ellerinde çeşitli pankartlar ve kurşun kalemler taşıyan gençler, olayı protesto edip, saldırının gerçekleştiği yere siyah çelenk bıraktı. Burada oturma eylemi de yapan gençler uzun süre olayı alkışlarla protesto etti. 

Protestocu gurup daha sonra dershanenin bulunduğu Zagros İş Merkezi önünde toplandı. Burada bir konuşma yapan Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih Yıldız kalabalığa seslenerek, "Ya bu kan davası, aşiretçilik ve töre cinayetleri bitecek ya da bitinceye kadar bu yürüyüşlere devam edeceğiz. Kahrolsun cehalet" dedi. 

Hakkari Baro Başkanı Nevzat Anuk ise konuşmasında "Arkadaşımız kötü bir zihniyetin kurbanı oldu. Umarım ve dilerim ki bundan sonra bu olaylar olmaz dedi. Toplanan kalabalık uzun süre 'Kahrolsun Cehalet, Kahrolsun Aşiret', 'Öğretmene uzanan eller kırılsın' şeklinde sloganlar attılar. İş merkezinin beşince katındaki dershanede Ölmez'in anısına bir imza defteri açıldı. İlk yazıyı Belediye Başkanı M. Salih Yıldız ve Baro Başkanı Nevzat Anuk yazdı. Ölen öğretmenin masasına ise karanfiller bırakıldı.
iha
Yayın Tarihi : 24 Mart 2007 Cumartesi 16:46:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?