4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yüksekova'da kuzu ölümleri

Yüksekova ilçesi Gedikli mezrasında son 15 gün içerisinde hastalık sebebiyle 500 kuzunun telef olması korku ve endişeye sebep oldu. 

Bağdaş köyüne bağlı 60 haneli 700 nüfuslu Gedikli mezrasında son günlerde ortaya çıkan hastalık köylüyü perişan etti. 

Koyunların doğum döneminde ortaya çıkan ve düşük yapmalarına neden olan hastalıktan birçok koyun ve kuzu telef oldu. Kuzu leşleriyle dolan ve leş kokusunun her tarafa yayıldığı köyde, çocukların sağlıksız ortamda oyun oynaması dikkat çekti. Köylüler geçen yıl hayvanların aşılanmadığını belirterek, "Ölen kuzuların etini yiyen köpeklerin tamamen tüyleri döküldü. Kümes hayvanlarının hepsi öldü. 2 ay önce ortaya çıkan hastalık nedeniyle durumu İlçe Tarım Müdürlüğü'ne bildirdik. Ancak bir reçete verilerek ilaç almamızı istediler. Defalarca ilaç aldık ama hiçbir fayda vermedi. Hatta yetkililer bir kuzunun leşini, ölüm nedeninin belirlenmesi için 200 kilometre ötede bulunan Van iline götürmemizi istedi. Şu ana kadar yetkililer kesin bir ölüm nedeni bulamadı. Tek geçim kaynağımız hayvancılıktır. Hastalık nedeniyle 500 kuzu telef oldu. Çok perişan olduk. Yetkililerin acilen yardım elini uzatmaları gerekir" dedi. 

İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri ise, kuzuların ölümü üzerine köye gittiklerini, ancak hayvanlar hastalığa yakalandıkları için müdahale edemediklerini belirtti. 

Kuzuların çiçek hastalığına yakalandığını açıklayan yetkililer, köylüler hayvanlarını sigortalamadıkları için afet kapsamına alınmayacağını, devletin de zararlarını ödeyemeyeceğini söyledi. Yetkililer, "Çiçek hastalığının 6-8 günlük kuluçka dönemi içerisinde virüs çoğalarak hastalık yapma sınırına ulaşır. Bunu takiben kana karışma (viremi) dönemi başlar. Virüs kan yoluyla bütün dokulara ve deriye yayılır. Deride tipik çiçek lezyonları (kızarıklık, kabartı ve kabuklanma) meydana gelir. Hassas hayvanlarda diğer doku ve iç organlara da yerleşir. Sağım döneminde bulunan koyunlarda mastitis (meme yangısı) ile beraber seyreder. Virüsün sebep olduğu bu hastalık, havadaki küçük damlacıklardan ve hastalıklı hayvanlarla temas sonucu yayılmaktadır. Kuzular viremi (kana karışma) devresinde ölebilirler, iç organlarda lezyonlar görülür. En fazla akciğerde hassasiyet görülmektedir. Kötü bakım, besleme ve temiz olmayan ağıllarda barındırılan kuzularda telefat yüksek olur" şeklinde açıklama yaptı.
İHA
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2007 Pazartesi 17:54:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?