4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yüksekova'da yürüyüş gerginliği

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde bir grup kalabalık, terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın tutuklu bulunduğu İmralı Cezaevi'nin kapatılması için yürüyüş yapmak istedi.


Kürtçe pankart açarak yürümek isteyen kalabalığa güvenlik kuvvetleri izin vermedi.

Pankartların indirilmesini isteyen güvenlik kuvvetleri, yürüyüşe katılanları abluka altına aldı. İlçe Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, Demokratik Toplum Partisi (DTP) yöneticileri ve Yüksekova Belediye Başkanı Mehmet Salih Yıldız ile görüşerek pankartların indirilmesini istedi.

Olay yerine gelen İlçe Kaymakamı Mehmet Ünal da Belediye Başkanı Yıldız ile bir süre görüştü.

Yaklaşık bir saat süren görüşmelerin ardından Kaymakam Ünal, pankartların indirilmesi şartı ile basın açıklaması yapılabileceğini belirtti. Slogan atmadan ve pankart taşımadan Özgürlük Meydanı'na gelen kalabalık, basın açıklaması yaptı.


DTP Yüksekova İlçesi Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından organize edilen basın açıklamasında, İmralı Cezaevi'nin kapatılması istendi. Basın açıklamasının ardından dağılan grup ile polis arasında çıkan gerginlik bir anda tansiyonu yükseltti.

Kalabalığa müdahale eden güvenlik kuvvetleri, göstericilerin üzerine gaz bombası attı. Polisin müdahale ettiği kalabalık bir süre sonra dağıldı.

Yüksekova Belediye Başkanı Mehmet Salih Yıldız, olayların ardından yaptığı açıklamada savaş değil barış istediklerini söyledi.

Yıldız, milletvekillerine seslenerek, "Rahat koltuklarda oturmayın, halkı kandırmayın. Meclis'teki milletvekilleri bu halkı sömürmesin. Gelin bu sorunu çözün. Benim vurulmam bu sorunun çözümü olacaksa buna razıyım. Savaş istemiyoruz, barış, kardeşlik istiyoruz. Bir daha gelip bu milletin oyunu istemeyin. Burada halkın üzerine ateş açılıyor, sizin ruhunuz duymuyor" ifadelerini kullandı.


Kalabalığın dağıtılmasının ardından polis ve jandarma tarafından ilçe merkezinde geniş güvenlik önlemleri alındı.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2008 Çarşamba 16:04:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?