4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yüksekova'da zorlu eğitim

YÜKSEKOVA'DA ZORLU EĞİTİM

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki köy çocukları, dağlardaki bir metre kar, aşırı soğuk, yoğun sis, çığ tehlikesi ve yırtıcı hayvan korkusuna rağmen okumak için büyük mücadele veriyor.

İlçe merkezinden 15 kilometre uzaklığında Mor Dağı eteklerinde bulunan Kısıklı köyü çocukları, okula gitmek için her gün 5 kilometre yürümek zorunda kalıyor. Bu yılın başında köy öğrencileri mesafe az denilerek taşımalı sistemden alındı. Ancak köylüler mesafenin kuş bakışı 2 kilometre olduğunu, yolun ise daha uzun olduğunu söyleyerek karara itiraz etti. Sonuç alamayan köylüler, çocuklarını okula göndermeme kararı aldı. Bunun üzerine Yüksekova Kaymakamlığı, 200 öğrenci için 4 servisin ücretinin Sosyal

Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılanması şekliyle öğrencileri okula taşıdı. Ancak 4 ay boyunca öğrenci taşıyan servis sürücüleri, kaymakamlığın 2 ay dışında kendilerine ücret ödenmeyeceğini söyleyince öğrenciler tekrar ortada kaldı. Ortada kalan öğrencilerden bir bölümü her şeye rağmen okullarına devam ederken, bir bölümü de aileleri tarafından yol sorunu gerekçe gösterilerek eğitim öğretimden alındı.

Yaya olarak okula gitmek zorunda kalan öğrenciler, gidiş ve dönüş olmak üzere her gün 5 kilometrelik karlı dağları aşmak zorunda kalıyor. Sabahın ilk ışıkları ile karlı dağları yoğun sis, çığ, soğuk ve yırtıcı hayvan korkusu içinde aşmaya çalışan öğrencilerin düşe kalka okullarına ulaşmaya çalışmaları, görülmeye değer görüntüler oluşturuyor.

Bu durumu hak etmediklerini söyleyen öğrenciler, yetkililerden servislerinin kendilerine geri verilmesini talep ettiler. Çığ tehlikesi altında okullarına ulaşmaya çalışan öğrenciler her gün ilk derslerine geç kaldıklarını belirterek, "Tüm çabamız okumak içindir. Ancak maalesef bunu gören yok. Okula donarak gidiyoruz, eve halsiz dönüyoruz. Birçoğumuz hasta oluyor" diyerek içinde bulundukları durumu anlattı. İkinci sınıfta okuyan bir öğrenci ise yolda kurt gördüğünü ve çok korktuğunu söyledi.

İlçe Kaymakamı Çetin Çelik, öğrenciler için servis tahsisi hususunu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdiklerini ancak mesafe yüzünden mevzuata aykırı görüldüğü için uygun görülmediğini belirtti. Kaymakam Çelik, köy ile okul arasındaki vadiye bir köprü kurmak ve mesafeyi azaltmak istediklerini ancak köylülerin arazilerini vermediğini de sözlerine ekledi.

YÜKSEKOVA'DA ZORLU EĞİTİM
YÜKSEKOVA'DA ZORLU EĞİTİM
YÜKSEKOVA'DA ZORLU EĞİTİM
YÜKSEKOVA'DA ZORLU EĞİTİM
YÜKSEKOVA'DA ZORLU EĞİTİM
YÜKSEKOVA'DA ZORLU EĞİTİM
İHA
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2010 Cuma 12:09:02
Güncelleme :12 Şubat 2010 Cuma 12:59:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?