4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Yüksekovalı çiftçilere bilimsel destek

Yüksekova İlçesi'nde, 120 bin YTL harcanarak kurulan "Toprak Analiz Laboratuarı" düzenlenen törenle hizmete açıldı. 

Tarım Bakanlığı, Hakkari Valiliği, Yüksekova Kaymakamlığı ile Yüksekova Ziraat Odası'nın katkılarıyla kurulan laboratuarın açılış törenine, Kaymakam Celalettin Cantürk, Garnizon Komutanı Albay Özcan Yüksel, Belediye Başkanı M. Salih Yıldız, Tarım İl Müdürü Mehmet Gündoğdu, Ziraat Odası Başkanı Adnan Onay, kamu kurum yöneticileri, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

Törende konuşan Kaymakam Cantürk, tarımın bilimsel metotların ışığında yapılmasında ve daha kaliteli verim elde ederek, ülke ekonomisine daha fazla girdi sağlanmasında bu tür laboratuarların büyük önem arz ettiğini söyledi. İl Tarım Müdürü Gündoğdu ise, "Yöre çiftçilerine büyük hizmetler verecek olan laboratuarın Yüksekova'da kurulmasında büyük memnuniyet duyuyorum" dedi. 

Toprak analiz laboratuarın Yüksekova'ya kurulmasında büyük emeği geçen Ziraat Odası Başkanı Onay, hizmete giren birimin daha bilinçli gübreleme yapılmasına yardımcı olacağını belirtti. Onay, "Üreticilerimiz, ne yazık ki yüzde 80 oranında bilinçsiz ve gereksiz gübre kullanmaktadır. Bu durum ekonomik girdi artışı ve toprak yapısı açısından olumsuz bir durumdur. Yaşanan bu durumun önüne geçilebilmesi için toprak analiz laboratuarında gerekli analizlerle organik maddeler belirlenecek, gübreleme buna göre yapılacaktır" dedi. 

Konuşmaların ardından Toprak Analiz Laboratuarı'nın açılışı, Kaymakam Cantürk tarafından yapıldı. 120 bin YTL harcama yapılarak kurulan ve modern cihazlarla donatılan laboratuarda, gerek toprağın gerekse yaprağın bünyesindeki elementlerin tayini yapılıyor. 

Laboratuarda, sulama suyu içindeki ağır metallerin ve zararlı maddeler ile bitkisel üretimde uygulanacak zirai mücadele yöntemleri ve kullanılacak ilaçların cinsleri de tayin edilebiliyor. 

Hakkari genelinde gerçekleştirilecek bitkisel üretimle il ve ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlayacağı belirtilen laboratuarın, hayvancılık ve diğer üretim girdileri de eklendiğinde, ilin tarım ve hayvancılık yoluyla ülke ekonomisine önemli katkı sağlayacağı belirtildi.
İHA
Yayın Tarihi : 23 Ocak 2007 Salı 16:56:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?