2
Mayıs
2024
Perşembe
HAKKARİ

Zap suyunda tehlikeli yolculuk

Hakkari’den 5 kilometre uzaklıkta bulunan Bay Köyü sakinleri, kışlık odun ihtiyaçlarını karşılamak için kendi imkanlarıyla yaptıkları ve ’Kelek’ ismini verdikleri salla Zap suyu üzerinden ilkel yöntemlerle karşıya geçiyorlar.

Şehmuz, Kazım ve Mehmet Çiftçi, isimli Bay Köyü sakinleri, ’Kelek’ adını verdikleri salla azgın Zap suyuna meydan okuyorlar. Köylüler, her yıl onlarca kişiyi yutan Zap suyunun kıyılarına bağladıkları hatlarla suda yüzdürdükleri tehlikeli salla, kışlık odunlarını taşımaya çalışıyorlar. Önce suyun kenarında bulunan buzları sopayla kıran köylüler, daha sonra da suyun karşı tarafında bulunan lastikleri şişirip sal haline getiriyor.

Köylüler, daha sonra bin 200 metre yükseklikteki Bay Dağı’ndan 2 yıl önce kestikleri odunları suya bırakarak karşıya geçiriyorlar. Eksi 10 derece soğuk havaya rağmen sırtlarına odun alıp yokuşları tırmanan köylüler, şehirden odun alamadıkları için bu yola başvurmak zorunda kaldıklarını belirttiler. 60 yaşında olmasına rağmen yokuş yukarı sırtına odun alan Mehmet Çiftçi, şehirde kışlık odunların pahalı olmasından dolayı fakir oldukları için odun alamadıklarını belirterek, 2 yıl önce dağda kestikleri odunları büyük güçlükle evlerine ulaştırdıklarını söyledi.

HAKKARİ (İHA) -
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2004 Pazar 09:38:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?