4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Zap Vadisi yöreye hayat verecek

Hakkari Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, ağaçlandırma çalışmaları devam eden Zap vadisinin, her yönüyle yöreye hayat vereceğini belirtti.


Hakkari Valililiği ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, 2007 yılında Zap vadisi çevresinde başlatmış oldukları ağaçlandırma çalışmasında 250 kişiye iş imkanı sağlanmıştı. Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu, ağaçlandırma çalışması ve projesine katkıda bulunan İl Çevre ve Orman Müdürü personeli ile Kırıkdağ Köyü Muhtarı Necmi Adıyaman, Kolbaşı Köyü Muhtarı Musa Dilbilen ile Akbulut Köyü Muhtarı Hasan Bayhan makamında kabul ederek, İl Emniyet Müdürü Cavit Çevik, İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Kurmay Yarbay Vural Erol ile birlikte kendilerine taktir ve teşekkür belgesi verdi.


Kabul sırasında bir konuşma yapan Vali Nasuhbeyoğlu, Zap vadisinin suyu ve çevresinin Hakkari için bir hayat sahası olacağını belirtti.

Enerji amaçlı barajların yapılacağı vadinin üst kısımlarında ağaçlandırma, rehabilitasyon, erozyon kontrol, dere ıslahı çalışmaları yapılması gerektiğini belirten Vali Nasuhbeyoğlu, bu konuyla ilgili hazırlanan proje kapsamında 12 bin hektarlık bir alanda çalışma başlattıklarını söyledi. Ağaçlandırmanın 2012 yılında bitirilmesi halinde Zap havzasının her yönüyle yöreye hayat vereceği gibi kat trilyonlarda kazandıracağını ifade eden Nasuhbeyoğlu, ağaçlandırmaya elverişli 12 bin hektarlık alandan 3 bin hektarın projelendirdiğini söyleyerek "Ağaçlandırma çalışmalarında 3 ayrı köyümüzde 250 kişiye iş imkanı sağlanmıştır. Yapılan tüm bu işler için 240 bin YTL ödeme yapılmıştır. 2008 yılında ise yeni ağaçlandırma çalışmalarımız civar orman köylerinde devam edecektir. Yine 2008 yılında orman köy ilişkilerini düzenlemek, orman köylerinin ormana olan zararlarını asgariye indirmek ve orman köylüsünün hayat kalitesi yükseltmek amacıyla kredi verme uygulamasına devam edilecektir" dedi.

Görüşme sırasında, yeni hazırlanan 2008-2012 ağaçlandırma, rehabilitasyon ve erozyon kontrolü seferberliği eylem planı kitabını da basına tanıtan Vali Nasuhbeyoğlu, ağaçlandırmanın yörenin kaderini değiştireceğini söyledi.
İl Çevre Orman Müdürü Ayşe Okay ise, 2006 yılında Zap vadisinde ağaçlandırmaya elverişli 12 bin hektar saha tespit ettiklerini belirtti. İlk etapta tespit edilen sahanın 3 bin hektarlık alanının projelendirildiğini belirten Okay, çalışmalara 2007 yılının ilkbahar ayında çalışmalar başlandığını söyledi.


Kırıkdağ Köyü Muhtarı Necman Adıyaman, yapılan ağaçlandırma çalışmaları sayesinde 3 ayrı köyde 250 kişiye iş imkanı sağlandığını belirterek, orman alanı kuran ve işsiz gençleri iş sahibi yapan Vali Nasuhbeyoğlu'na teşekkür etti.

iha
Yayın Tarihi : 22 Ocak 2008 Salı 14:59:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
emre dilbilen IP: 78.168.249.xxx Tarih : 15.12.2011 13:13:43

daha çok projenin köylerimize uygulanması diliyoruz