4
Mayıs
2024
Cumartesi
HAKKARİ

Zihinsel engellilerin galoş üretimi

Hakkari Eğitim Uygulama Okulu ve İş Eğitim Merkezi'ndeki zihinsel engelliler bir taraftan eğitim görürken diğer taraftan ise galoş üretiyor. 

Şehit Mehmet Ceyhan Caddesi üzerinde bulunan okulda öğrenim gören 32 zihinsel engellinin ürettikleri galoşların Devlet Hastanesi'ne satılmaya başlandığı belirtildi. Matematik, Türkçe, beden eğitimi, müzik ve resim konularında eğitim gören engelliler iş eğitimi dersinde ise galoş üretiyor. Yaklaşık 2 yıl önce üretime başlayan engellilerin, son 2 haftadan beridir ürettikleri 5 bin galoşu Devlet Hastanesi'ne sattığı bildirildi. 

Sınıflarındaki bilgisayardan çalışan müzik eşliğinde galoş hazırlayan engellilerin, yüzlerindeki tebessüm ve el hareketleri görenleri düşündürüyor. Engelliler ilk olarak hazırlanan kağıt kartonları poşetin içine geriyor daha sonra ise etraflarına lastik bağlayıp makineden geçiriyor. Engelliler, tek bir makine ile günde çalıştıkları 3 saat içerisinde 800 galoş üretiyor. Bilgisayardan çalınan müziğin yanı sıra zaman zaman kendileri de şarkılar söyleyerek birbirlerine moral verip galoş üretiyor. Öğretmenleri nezaretinde çalışan engellilerin hazırladıkları galoşlarının hastaneye verilmeye başlanmasıyla birlikte para kazanmaya başladıkları belirtildi. Zoru başarmaya çalışan zihinsel engelliler, büyük bir titizlikle ürettiklerin galoşlar sayesinde harçlıklarını çıkartmaya çalışıyor. 

Nasıl galoş ürettiklerini anlatan zihinsel engellilerden Ümit Çiftçi, eğitim gördükleri okulda bir taraftan ders yaptıkları diğer taraftan ise galoş üreterek harçlıklarını çıkarttıkları için çok mutlu olduklarını söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 15:26:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?