24
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Lise öğrencileri yürüyüş düzenledi

Şemdinli'de meydana gelen olayları protesto etmek amacıyla ilçedeki lise öğrencileri, bu sabah bir yürüyüş düzenleyip basın açıklaması yaptı.

Şemdinli Lisesi'nde eğitim öğretim gören öğrenciler, bugün sabah saatlerinde okul önünde toplandı. 'Eğitim güvendir, güven nerede' sloganları atarak Cumhuriyet Caddesi'nde yürüyüş yapan öğrenciler, olayların aydınlatılmasını istedi. Yürüyüşten sonra öğrenciler adına Şemdinli Lisesi Gençliği Temsilcisi Fahrettin Çiftçi, bir basın açıklaması yaptı.

Çiftçi, 9 Kasım 2005 tarihinde Umut Kitapevi'ne bombalı saldırı düzenlendiğini hatırlatarak, bu saldırıda halkın failleri suçüstü yakalayarak devlete teslim ettiğini söyledi. Faillere ait araçta silahlar ve bombalar bulunduğunu hatırlatan Çiftçi, cumhuriyet savcısının tespiti sırasında ise askeri bir personelin hiç bir saldırı olmadan halkın üzerine tabancasıyla ateş ettiğini iddia etti. Bunun olayda ortaya çıkan bilgi ve belgelerin yok edilmesi için yapılan bir saldırı olduğunu kaydeden Çiftçi, şunları söyledi:

"Söz konusu belgelerin içinde ölüm listesi ve Şemdinli İlçesi'ne ait kroki ve haritalar vardı. Bu haritada Şemdinli ve çevresinin daha nice yerlerin bombalanacağı söylenmektedir. Ne yazık ki halkın yakalayıp devlete teslim ettiği kişilerden sadece 1 tanesi tutuklanmaktadır. Biz Şemdinli gençliği olarak savcıya soruyoruz, hiç bir saldırı olmazken, nasıl meşru savunma oluyor? Savcı bunun yanıtını versin. Tüm bunların üzerine biz Şemdinli İlçesi gençliği olarak tüm demokrat lise gençliğine soruyoruz. Gerçek katiller ortaya çıkana kadar, okulları boykot etsinler. Bizler de hükümeti göreve davet ediyoruz. Bizler gençlik olarak, artık Susurlukları yaşamak istemiyoruz. Böylesi karanlık güçlerin eylemleri nedeniyle bölgemize öğretmenler gelmez oldu. Okullar bitiyor. Doğru dürüst eğitim göremiyoruz. Özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü'nün dikkatini çekmek istiyoruz. Böylesi yarım yamalak eğitimimizle İzmir'de, İstanbul'da ve Ankara'da okuyan öğrencilerle Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) yarışıyoruz. Böylesi yarım yamalık eğitimimizle elbette ilimiz sıralamada son sıraya düşecektir. Eşit eğitim istiyoruz."

Okunan basın açıklamasının ardından öğrenciler, olaylarda hayatını kaybeden Zahir Korkmaz ve Ali Yılmaz isimli şahıslar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Öğrenciler daha sonra sessiz bir şekilde dağıldı.

Öte yandan, dükkanların ve okulların kapalı bulunduğu ilçede incelemelerde bulunmak üzere bugün Diyarbakır Belediyesi başta olmak Demokratik Halk Partisi (DEHAP) belediye başkalarından oluşan bir grubun gelmesi bekleniliyor. Ayrıca Anavatan Partisi'nden bir heyetin ise dün geldiği ilçede bugün de incelemelerini sürdüreceği bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2005 Pazartesi 14:22:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?