22
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Elektriksiz okulda eğitim

Yüksekova'ya bağlı Armutözü köyü Yuvalı mezrasında bulunan okula tesisatı olmasına rağmen elektrik verilemediği belirtildi.

Hakkari'den 50 kilometre uzaklıkta bulunan 14 hanelik ve 30 öğrencisi bulunan tek derslikli Yuvalı Mezrası İlköğretim Okulu'nda eğitim gören öğrenciler, her türlü imkansızlıklara rağmen okumaya devam ediyor. Hala tabelasız olan okulda tesisat olmasına karşın elektriğin olmadığı bildirildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Süleyman Hozman isimli köylü vatandaş, kendi imkanlarıyla Hakkari Tedaş Müessese Müdürlüğü'nden aldıkları 3 elektrik direğini getirip dikmelerine rağmen okula enerji verilmediğini belirterek, okulun lojmanı olmadığı için gelen öğretmenlerin de çok büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Okulun adeta kaderine terk edildiğini ileri süren Hozman, yaklaşık 4 yıldan beridir eğitim ve öğretime başlayan okullarının birçok eksiği bulunduğunu, bu eksikliklerden en önemlisinin ise elektriğin olmaması olduğunu söyledi. Köylerine yaklaşık 200 ile 250 metre uzaklıkta bulunan okullarına nedense bir türlü elektrik bağlanamadığını anlatan Hozman şunları söyledi:

"Gerek biz köy halkı olarak gerekse de öğretmenler, her yıl ilgili makamlara müracaatta bulunuyoruz. Ancak yaptığımız müracaatlar sonuçsuz kalıyor. Her şeye rağmen burada gerçekleşen bir hizmeti göremiyoruz. Şuana kadar okulumuza yakacak gelmemiş. Öğrencilerimiz evlerinden getirebildikleri birer parça tezek veya odunla yetinerek okuldaki sobalarını yakıyor. Bununla da ancak günde bir veya iki soba yakabiliyor. Bu durumda öğrencilerin üşüdükleri şikayetlerini öğretmenlerimizden de çok duyuyoruz. Öğrenciler sadece evlerinden okullarına götürdükleri birkaç parça tezek ve odunla yetiniyor. Okulda elektrik olmadığı için öğrenciler zaman zaman sıkıntı yaşıyor. Özellikle ders saatlerinin karanlığa denk geldiği mevsimlerde öğrenciler zaman zaman karanlıkta ders işlemek zorunda kalıyor. Okulda bazen mum yakılıyor. Ancak bu da başarılı bir aydınlatma şekli olamıyor. Bu elektrik sorunun biran önce hal edilmesini istiyoruz. Ayrıca okulumuzun tabelası bile yok. Öğrencilerimiz tabelası olmayan okulda eğitim görüyorlar."

Abdulbaki Aksın ile Sevgi Altıntaş isimli öğrenciler ise okullarında elektrik ve yakacak olmadığını belirtti. Evlerinden getirdikleri tezek ve odunlarla sobalarını yakarak ısınmaya çalıştıklarını, elektrik olmadığı için karınlıkta ders çalışamadıklarını ifade eden öğrenciler, "4 yıldır burada okuyoruz. Okulumuza elektrik istiyoruz. Bilgisayar istiyoruz. Eğitim için yardım istiyoruz" dediler.

.
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2005 Cuma 15:42:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?