1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Hayat-ölüm arasında ince yolculuk..!

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ne bağlı Erdal Mezrası halkı, köprüleri olmadığı için Zap Deresi'ni tehlikeli yöntemlerle geçiyor. 

Derenin karşı tarafındaki mezraya ulaşabilmek için erkek, kadın ve çocuklar, bellerine ip bağlayarak karşıya geçebiliyor. Hakkari merkeze bağlı 40 hanelik 350 nüfuslu Demirtaş Köyü'nden Yüksekova İlçesi'ne bağlı Erdal Mezrası'na gelerek burada tarım ve hayvancılıkla uğraşan 35 kişilik Aksın ailesi, korku içinde dereyi geçiyor. Köprü olmadığı için tahta, kanca ve çelik halat kullanarak, 35 metre uzunluğunda ve dereden 5 metre yükseklikte yapılan ilkel bir teleferikle ulaşım sağlanıyor.

Her gün dereyi aşarak mezraya giden Aksın ailesi, burada arazilerini işliyor ve hayvancılık yapıyor. Her yıl onlarca kişinin düşerek hayatını kaybettiği Zap Deresi'ne adeta meydan okuyan aileyi dereden geçerken görenler hayrete düşüyor. İnsanlar, demirden yaptıkları tek kişilik oturağa binip kendilerini iple bağlayıp elleriyle çelik halatı çekerek suyun üzerinden gelip geçiyor. Şemsettin Aksın, kucağına oturttuğu 6 yaşındaki kızı Şermin'i iple bağlayarak karşıdan karşıya geçirmeye çalıştı. Suya düşmeleri halinde kurtuluş yolları hiç olmayan mezra sakinleri yetkililerin kendilerine asma veya beton bir köprü yapmasını bekliyor. Derenin karşı tarafına geçerek mezra sakinlerinin sorunlarını dinlemek isteyen gazetecilerse ilkel teleferikle Zap Deresi'ni aşamadı. 

Erdal Mezrası'nda yaşayan Tekin Aksın ile Şemsettin Aksın, kendi imkanlarıyla yapmış oldukları ve teleferik adını verdikleri halatla ulaşımlarını sağladıklarını söyleyerek, kadın ve çocukların bellerine ip bağlayarak karşıdan karşıya geçtiklerini bildirdi. Aksın, "Yüksekova İlçesi'ne bağlı Erdal Mezrası'nda tarım alanları bulunmaktadır. Kadınlar köprüyü geçmeye artık alıştı. Ancak suya düşen kurtulmaz. Bizden başka yakında bulunan 3 mezra da bu yoldan faydalanıyor" şeklinde konuştu. 

Zap Deresi üzerinde görüntü almaya çalışan gazetecilerin yanına gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hakkari İl Başkanı Yardımcısı Ahmet Korkmaz ise, ildeki doğa şartlarının zor olduğunu ifade ederek, şiirlere konu olmuş Zap Deresi'nin şu ana kadar birçok can aldığını kaydetti. Tarımsal alanların faaliyete açılmasıyla insanların tarım alanlarına yöneldiğini bildiren Korkmaz, "Vatandaşlar köylerden gelip tarım alanlarına gitmek için televizyonlarda filmlere konu olmuş cambazlıkları yaparak suyun karşı tarafına geçiyor. Sayın Ayhan Nasuhbeyoğlu'nun yapmış olduğu projeler Ankara'da ulaştırılmıştır. Bu projeler içerisinde köylere yönelik birçok hizmetin olduğunu biliyoruz. İnşallah buraya da bir köprü yapılacaktır" dedi.
.
Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2006 Pazartesi 18:13:48
Güncelleme :29 Mayıs 2006 Pazartesi 18:33:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?