24
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM
Belediye Sayfaları

Haydi Kızlar Geven'e

Kağızman İlçesi'ne bağlı Kömürlü köyünde dar gelirli aileler tarafından okula gönderilmeyen ve günlerini geven toplayarak geçiren 7 kız çocuğu, "Biz okumak istiyoruz. Bıktık bu hayattan" diyerek feryat etti.

Havaların soğumasıyla birlikte artan kış telaşı, dar gelirli olan vatandaşları yakacak derdine düşürdü. Kağızman'ın Kömürlü köyünde de bir araya gelen kadın, çocuk ve genç kızlar, sabahın erken saatinde çıktıkları dağlardan akşam saatlerine kadar geven topluyorlar. Kalem tutması gereken yaşta gevenin dikenleriyle yaralanan ve kanayan ellerini gazetecilere gösteren yaşları 11 ile 14 arasında değişen genç kızlar, okumak istediklerini fakat ailelerinin maddi imkansızlığı nedeniyle okula gönderilmediklerini söyleyerek dert yandılar.

"Bıktık bu hayattan. Biz artık okumak istiyoruz. Şu anda imkanımız olsa inanın okuruz. Günümüz geven toplamakla geçiyor. Halimizden mutlu değiliz" diyen kızların okumaya bu kadar istekli olmaları fakat bir türlü okuyamamaları ise günümüzde artan 'Haydi kızlar okula' kampanyaları karşısında fakirliğin getirdiği çaresizlik nedeniyle 'Haydi kızlar gevene' yorumlarına neden oldu.

Öznur (14), Pınar (13), Mürvet (17) Büyükaras ile (Sevil (14), Melek (12), Sevim (16) Yalçın ile Necla (11) köylü kadınlar ve çocuklar ile birlikte geldikleri dağdan topladıkları gevenleri evlerine taşırken köylerinde sadece kendileri değil, yaklaşık olarak 30 civarında kız çocuğunun aynı nedenlerden dolayı okula gönderilmediklerini de belirttiler.
Kök ve gövde kısmında taşıdığı yağın yanıcı özelliğinin bulunması nedeniyle çıra yerine kullanılan geven, kış mevsimi boyunca köylerde ağırlıklı olarak tercih ediliyor. Dağlık alanlarda kendiliğinden oluşan gevenler aynı zamanda hızlı bir şekilde de çoğalıyor. Gevenin bol olduğu köylerde vatandaşlar hem çıra, hem de yakacak olarak kullandıkları gevenleri yaz mevsiminde toplayarak depolarda muhafaza ediyor. Kış şartlarının ağırlaştığı dönemlerde ise Gevenler başta çıra olmak üzere, günübirlik yakacak ve tandır tutuşturmada çıra yerine kullanılıyor.

.
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2005 Pazartesi 14:59:27
Güncelleme :26 Kasım 2005 Cumartesi 12:19:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?