18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM
Belediye Sayfaları

Kendi ülkemde neden ev yapamıyorum?

Kars'ın Kağızman İlçesi'ne bağlı Duranlar Köyü heyelan nedeniyle boşaltılınca Akçay'a yerleşen 32 kişilik aile, 22 milyar liraya satın aldıkları arazide 3 aydır ev yapmalarına izin verilmeyince zor durumda kaldı.

2 yıl önce Duranlar Köyü'nün heyelandan dolayı boşaltılmasının ardından ailesiyle birlikte Akçay Köyü'ne yerleşen ve 19 ay boyunca kiraladıkları evde yaşayan 32 kişilik Dağ ailesi, ev yapabilmek için traktör ve koyunlarını satarak 22 milyar liraya 30 dönümlük arazi satın aldı. Araziye 3 ay önce aldığı inşaat malzemelerini dökerek evin temelini atmak isteyen Dağ ailesi, köy halkının istememesi üzerine evi yapamayınca Kağızman Kaymakamlığı'na şikayette bulundu.

Tatmin edici bir cevap alamadığını ve sürekli oyalandığını ileri süren İbrahim Dağ, kurumlar arasında mekik dokuduğunu fakat bir türlü ev yapmasına izin verilmediğini belirterek, bir açıklama yapılmasını ve nedeninin kendisine iletilmesini istedi. Kağızman Kaymakamlığı Mahalli İdareler Bürosu tarafından dilekçesine gönderilen 20 Eylül 2005 tarihli yazıda 'Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü'nden izin alınması gerekmektedir' şeklinde bir cevap geldiğini ifade eden İbrahim Dağ, bunun üzerine Bayındırlık Müdürlüğü'ne başvurduğunda herhangi bir sorun bulunmadığı şeklinde yanıt aldığını söyledi.

Aylardır resmi kurumların kapısını aşındırmasına rağmen niçin ev yapmalarına izin verilmediğini anlamadığını belirten İbrahim Dağ, "Heyelan nedeniyle buraya göç etmek zorunda kaldık. Bütün varlığımızı sattık, tarla aldık. Buraya ev yapmak istiyoruz ama ona da müsaade etmiyorlar. 32 nüfusa da ben bakıyorum. Kardeşlerim de sakat onların da çocuklarına ben bakıyorum. Eğer müsaade etmeyeceklerse o zaman başka bir ülkeye göstersinler. Böyle perişan durumda kalmayayım.

Irak'tan, Azerbaycan'dan, İran'dan, Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelip ev yapıyorlar, ben niye yapamıyorum? Hem de Türkiye vatandaşıyım. Vatanımı seviyorum. Seve seve de canımı veririm. Eski köyümde buraya 9 kilometre uzaktaydı. Arazilerimiz bitişiktir, iç içedir. 20-30 yıl önce de aynı köyün mahallesiydik. Şu anda ben mağdur durumdayım. Devlet bana bir çare düşünsün. Ben devletimin, milletimin, bayrağımın altında yaşayayım. Niye başka bir yere gideyim?" dedi.

4 özürlünün de bulunduğu Dağ ailesi, yetkililerden sorunlarına çözüm bulunmasını istedi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Eylül 2005 Pazar 15:27:21
Güncelleme :7 Ekim 2005 Cuma 13:03:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?