5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

"Adam's Festival" Cannes yolcusu

ADAM'S FESTİVAL FİLMİ CANNES'DE

Anadolu'daki Nevruz kutlamalarını ve renkli kültürel yapısının insancıl geleneklerini konu edinen belgesel film "Adam's Festival"in, Fransa'nın Cannes kentinde düzenlenen Avrupa'nın en saygın film festivali olan Cannes Film Festivali'ne katılacağı öğrenildi.

Urartu Uygarlığı'nda kullanılan müzik aletleri ve günümüzdeki yansımaları ve Van tanıtımı konulu film projeleri Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) tarafından onaylanmadığı belirtilen yan Prof. Dr. Sedat Cereci'nin,Türkiye'nin çok kültürlü karakterinin belgelerinden biri olacağı belirtilen son belgesel filmi "Adam's Festival", şimdi de Cannes Film Festivali'ne katılacak. Tandır ekmeğinin yapılışı, Van'daki Hıdırellez geleneği gibi daha önce çektiği filmlerle ve Adam's Festival adlı filmle Türkiye'yi yurt dışında temsil eden, Doğu Anadolu'nun kültürel birikimini ve Van yöresinin tarihsel mirasını dünyaya tanıtan Prof. Dr. Cereci, üniversite yönetiminden hiç destek görmemesine, her çalışmasının engellenmesine rağmen dünyanın pek çok ülkesinde kendi adının ve Van'ın adının çok iyi bilindiğini dile getirdi. İngiltere, Macaristan, İsrail, Hindistan, Avustralya, Kosova, İtalya, Fransa, Norveç ve İspanya'da yaptığı film gösterimlerinde izleyicilerin, Anadolu'nun kültürel birikimine ve Anadolu insanının renkli karakterine büyük bir ilgiyle yaklaştıklarını belirten Prof. Cereci, sayısız araştırmacının Anadolu'ya, özellikle Doğu Anadolu bölgesine gelerek araştırma yapmak istediğini bildirdi.

Prof. Dr. Sedat Cereci, "Adam's Festival" adlı filmde de Anadolu'nun binlerce yıla dayalı kültürel birikiminin bütün canlılığı ve renkliğiyle ortaya konduğunu, bu nedenle filmin, Cannes Film Festivali'nin en gözde filmlerinden biri olacağını vurguladı. Görev yaptığı üniversitenin, hazırladığı projelere destek vermemesinin, üniversiteye gelen milyonlarca liralık ödeneğin nereye gittiği konusunda kuşkular oluşturduğunu dile getiren Prof. Dr. Sedat Cereci, İstanbul Üniversitesi'yle ortaklaşa hazırladığı Urartu Uygarlığı'nda Kullanılan Müzik Aletleri ve Günümüzdeki Yansımalarının Filmle Belgelenmesi" başlıklı projenin değerlendirmeye bile alınmamasının İstanbul Üniversitesi'nce de merakla karşılandığını açıkladı.

Geleneksel Van evlerini konu edinen "Hoşgelmişsiniz", Van'daki yeraltı su kanallarını konu edinen "Kehrizler", Van Gölü'nün endemik canlı türü inci kefalını konu edinen "Evrenin Yüreğindeki İnci", Urartu su kanalı Şamram'ı konu edinen "Suyla Yaşayan Kral", Van'daki Hıdırellez geleneğini konu edinen "Silent Wish", Çaldıran'daki ilköğretim öğrencilerinin yaşam koşullarını konu edinen "Umudun Ardından" ve Doğu Anadolu'daki Nevruz kutlamalarını konu edinen "Adam's Festival" adlı filmlerle Doğu Anadolu Bölgesi'nin sanat ve kültür temsilcisi olarak çalışan Prof. Dr. Sedat Cereci'nin, üniversitenin tüm engellemelerine rağmen çalışmalarına devam edeceğini ifade etti.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Kasım 2009 Salı 14:20:05
Güncelleme :18 Kasım 2009 Çarşamba 09:37:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?