6
Mayıs
2024
Pazertesi
VAN

"Eşgili" Hamburg Film Festivali'nde

Türk mutfağının Van yöresine özgü lezzetli yemeklerinden biri olan "Eşgili"yi konu edinen belgesel filmin Haziran ayında Almanya'nın Hamburg kentinde düzenlenecek olan Hamburg Kurz Film Festivali'nde gösterileceği öğrenildi.

Van yöresindeki pek çok kültürel değeri filmle belgeleyen ve uluslar arası alanda festivallere katılan Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen "Eşgili A Local Van Food" adlı filmin Van'ın mutfak kültürünü yansıtarak tanınması açısından önemli rol üstlendiği bildirildi. 2009 yılının yaz aylarında çekilen filmin, bir kış kenti olan Van'da sağlıklı beslenmeyi sağlamak anmacıyla besleyici malzemelerle oluşturulan eşgilinin Van'ın kültürel birikimini de ortaya koyduğu belirtildi. Et, sebze, yumurta, yağ, pestil, baharat gibi malzemelerle hazırlanan eşgilinin içinde, bir insanın günlük besin ve kalori ihtiyacını karşılayabilecek tüm öğelerin bulunduğu vurgulandı.

6 kişilik bir ekiple çekilen eşgili konulu filmin geçen yıl İtalya ve Norveç'te düzenlenen film festivallerine katıldığı, Doğu kültürünün yurt dışında büyük ilgi gören tüm unsurları gibi Van mutfağının başlıca yemeklerinden biri olan eşgilinin de dikkatle izlendiği, Almanya'da da aynı ilginin beklendiği açıklandı. Çok sayıda Türk'ün yaşadığı Almanya'da Türk filmlerinin her zaman büyük destek ve ilgiyle karşılandığı bildirildi.

Van yöresinin kültürünü fotoğrafları ve filmleriyle tüm özgünlüğüyle yansıtmayı amaçlayan Prof. Dr. Sedat Cereci'nin, eşgili konulu filmin kurgusunda da geleneksel Van türkülerinden yararlandığı dile getirildi. Filmde, yemeğin yapılış öyküsünün yanı sıra Van'ın tarihsel geçmişinden ve kültürel değerlerinden de söz edildiği belirtildi.

Akademik çalışmalarının yanı sıra fotoğraf ve film çalışmalarıyla da tanınan Prof. Dr. Sedat Cereci'nin önceki yıllarda tandır ekmeğinin yapılışını konu edinen "Ağzı Açık Alamet" adlı filmle İngiltere, Hindistan, Macaristan, Kosova ve Avustralya'da, Van'daki Hıdırellez geleneğini konu edinen "Silent Wish" adlı filmle İsrail, Kosova ve İngiltere'de, Kürt kökenli yurttaşların kofi giyme ve tirgal bağlama geleneklerini konu edinen "Adam's Festival" adlı filmle Fransa, İtalya, Avustralya ve İspanya'da festivallere katıldığı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2010 Perşembe 11:40:05
Güncelleme :7 Ocak 2010 Perşembe 11:45:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?