5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

"Seçime kadar hizmete devam"

Van Nüfus ve Vatandaşlık İl Müdürü Zeynelabidin Tekin, seçim günü oy kullanma saatinin bitimine kadar hizmet vereceklerini belirtti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK), vatandaşların oy kullanabilmeleri için 'TC numaralı kimlik kartı' şartı getirmesi sebebiyle kimliklerinde TC numarası yazılı olmayan vatandaşlar nüfus müdürlüklerine akın etti. Van İl Nüfus Müdürü Zeynelabidin Tekin, il genelinde yaklaşık 20 bin seçmenin kimliklerinde TC numarası yazılı olmadığını tahmin ettiklerini belirterek, seçim günü oy kullanma bitim süresine kadar kimlik değiştireceklerini söyledi. Tekin, vatandaşların taleplerini karşılamak için hafta sonları dahil saat 23:00'e kadar hizmet verdiklerini kaydetti. Kurumun cumartesi ve pazar günü açık olmasına rağmen fazla haberdar olmayan vatandaşlar dün sabah itibarıyla akın etmeye başladığını vurgulayan Tekin, merkez ve ilçe nüfus müdürlüklerinde sıkıntı yaşanmaması valiliğin koordinesinde düzenlemeye gittiklerini söyledi. Nüfus müdürlüklerinde diğer birimlerde çalışan personelinde kimlik değiştirmeye başladığını anlatan Tekin, "Van Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü'nde daha önce kimlik değiştirmeye 4 personelimiz bakıyordu. Bakanlığın talimatıyla diğer birimlerden takviye yaparak personel sayısını 17'ye çıkardık. Arşivdeki bilgisayarları dahi vatandaşların kimliklerinin değiştirilmesi için kullanıyoruz. Dün il merkezinde akşama kadar 750 kimlik değişikliği yapıldı. Bugün bu sayının daha da artacaktır. Mahalli basın ve belediye aracılığıyla YSK'nın kararından haberdar olmayan vatandaşları bilgilendirmeye çalışıyoruz. Nüfus kimliklerinde TC Kimlik numarası bulunmayan seçmen vatandaşlarımız mevcut cüzdanını ve 2 adet fotoğraf getirerek kimliklerini değiştirebilirler. Bir kimliğin değişmesi 5 dakikayı alıyor" dedi.

Tekin, Van genelinde kimliklerinde TC numarası yazılı olmayan seçmenin yaklaşık 15 ile 20 bin civarında olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, bu rakamın genel seçmen sayısına göre az olduğunu kaydetti.

Tekin, "Bölgemizde özellikle dar gelirli vatandaşlara verilen yeşil kart, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfı müdürlüğü yardımları ile sağlık ve eğitim hizmetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşların geçen süre içerisinde önemli kısmının kimliklerini değiştirdiğini biliyoruz. İlimizde kimliklerinde TC numarası yazılı olmayanların önemli kısmı gelirli vatandaşlar oluşturuyor. Günlük hayatta kimliğe ihtiyaç duymamış ve içinde memur kesimin de önemli oranda olduğunu söylemek mümkündür. Bu sebeple seçim günü oy kullanma saatinin bitimine kadar nüfus kimliğini değiştirmek isteyenlere bu hizmeti vereceğiz. Bu süre zarfında cumartesi ve pazar günleri dahil her gün saat 23:00'e kadar merkez ve ilçe nüfus müdürlüklerimiz açık olacaktır."

Kimliklerini değiştirmek için gelen vatandaşlar ise YSK'nın bu kararı daha erken alması gerektiğini belirttiler. Seçime az bir süre kala nüfus müdürlüklerinde yoğunluğun olmasını normal karşılayan vatandaşlar, çalışmaların beklentilerinden daha iyi yapıldığını vurguladılar.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 15:24:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?