5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

"Sicil affı önemli bir gelişme"

Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, kriz ortamında reel sektörü rahatlatmak, özellikle kredi borçlusu olan firmaların ödeme güçlerini koruyarak bankacılık sektörünün kredi kullandırma olanaklarını artırmak amacıyla yapılan ve uzun süredir beklenen düzenlemelerin reel sektör için oldukça önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Başkan Kandaşoğlu, VATSO'nun da içinde bulunduğu Türkiye genelinde faaliyet gösteren bir çok odanın yoğun talepleri üzerine Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği çabaları ile yapılan girişimler sonucunda, tüzel kişiler ile gerçek kişilerin bankalarda bulunan geçmiş dönemlere ait karşılıksız çek, protestolu senetler, kredi ve kredi kartları borçları ile ilgili olarak yaşanan sorunların ortadan kaldırılmasına ilişkin 5834 sayılı kanun 23 Ocak 2009 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Daha önce bankalardan çekilen kredilerin bir günlük gecikme bile olması halinde ilgili firma veya kişi ikinci gruba alınarak izlemeye alındığını belirten Zahir Kandaşoğlu "Yeni düzenleme ile bu süre 30 güne çıkarılmıştır. Kredilerini zamanında ödeyemeyen kullanıcılar bir ay içerisinde ödemelerini yapmaları halinde yine birinci grupta yer alacak ve izlemeye alınmayacaklardır. Getirilen yeni düzenleme ile aynı çatı altında bulunan firmaların kullandıkları kredilerin her firma için ayrı ayrı değerlendirilmesi kararlaştırılmış, böylece aynı gruba ait bir firmanın kredisinde meydana gelen gecikme kredilerini düzenli olarak ödeyen grubun diğer firmalarını etkilemeyecektir. Yeni düzenleme ile yalnızca geri ödemede sorun yaşayan firmanın kredilerine yansıyacaktır. Eski yönetmelik ile birden fazla kredisi bulunan kişi ya da kuruluşun herhangi bir gecikme olmamasına rağmen tüm kredileri sorunlu işlemi görmekteydi. Yeni düzenleme ile yalnızca geri ödemede sıkıntı yaşanan kredi ile ilgili işlem yapılacaktır. Yeni yönetmelikle firmaların sorunlu kredilerinin gecikmiş kısımlarının tahsili halinde 6 ay süreyle ikinci grupta izlenmek kaydıyla tekrar birinci gruba alınabileceklerdir.

Karşılık oranları veriliş tarihinden itibaren 5 yıllık süre geçmiş olan çek defterine ilişkin 3167 sayılı çekle ödemelerin düzenlenmesi ve çek hamillerinin korunması hakkında kanun ve ilgili mevzuattan kaynaklanan ödeme yükümlülükleri için genel karşılık ve özel karşılık oranları dörtte bir oranında uygulanacaktır" diye belirtti.

Açıklamasında, Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak da yıllardır çözümü noktasında yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuçlanmasına sevindiklerini belirten Kandaşoğlu "Özellikle bölgemizde çok büyük bir sorun olarak karşımızda duran bu konunun çözülmesi bizleri mutlu etmiştir. Ayrıca, sorunun kiriz dönemine denk gelen bir süreçte çözüm bulması bir avantaj olarak değerlendirilmelidir.

Bölgemizde başta KOBİ'ler olmak üzere ilimizde yüzlerce firma küçük sorunlar nedeniyle ticari hayatlarında sorunlar yaşamışlardır. Yasanın bu haliyle çıkması iş alemine nefes aldıracaktır. Ayrıca bankacılık sektörü açısından da önemli bir gelişmedir. Çıkan yasanın herkese hayırlı olmasını diliyorum" açıklamasında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2009 Cuma 13:47:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?