5
Mayıs
2024
Pazar
VAN

113 esnaf ticaret belgesi aldı

Van Valisi Münir Karaloğlu, son çıkan teşvik kararnamesiyle birlikte istedikleri yatırımları kente çekme noktasında çalışmalarının olduğunu ifade ederek, "İş adamlarımız, kentin valisi olarak ben dahil olmak üzere tüm kamu görevlilerini şirketlerinin ücretsiz elemanı olarak görebilirler" dedi.


İl Değerlendirme Komisyonu'na müracaat eden 117 esnaftan 113'üne düzenlenen bir törenle 'Sınır Ticaret Belgesi' verildi. Vali Ali Paşa Toplantı Salonu'nda düzenlenen törene, Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcısı Ömer Özcan, Van Ticaret Sanayi odası (VATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüsamettin Çelik ile belge almaya hak kazanan bazı esnaflar katıldı. Tören öncesi bir konuşma yapan Vali Karaloğlu, iller arasında sınır ticaret belgesini ilk olarak kendilerinin verdiğini söyledi. Karaloğlu, "Şu anki sınır ticaretinin bir önceki sınır ticareti kararnamelerine göre biraz farklılıklar var. Şu an daha kolay bir kararname var elimizde. Bir güzelliği de Van'da 2 seneden beri ticaretle iştigal eden, esnaflık yapan ve bunu ispat eden herkes de bu işten istifade edebilecek. Bu son sınır ticareti kararnamesinin güzel taraflarından bir tanesi. İşi böylelikle biraz daha tabana yayacağız. Sınır ticaretinden maksimum sayıda ne kadar insanımız istifade ettirebilirsek kentteki sıkıntıların da o nebze azalacağına inanıyoruz. Onun için sınır ticaretini önemsiyoruz" dedi.


Son teşvik kararnamesi ile yatırımları Van'a çekme noktasında çalışmalar yaptıkları, VATSO ve diğer odalarla zaman zaman toplantılar düzenleyerek görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Karaloğlu, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nı bu noktada aktif olarak kullanmak istediklerini ifade etti. Vali Karaloğlu, "Gelen yatırımcılara şunu söylüyoruz. Kentin valisi olarak ben dahil olmak üzere bu kentteki bütün kamu görevlilerini kendi şirketinizin ücretsiz elemanı olarak görebilirsiniz. Yeter ki gelin Van'a yatırım yapın. Bunu bütün yatırımcılara taahhüt ediyoruz. Yurt içinden veya yurt dışından gelen bütün yatırımcılara bunu taahhüt ediyoruz. Biz onlar adına buradaki bütün bürokratik işlemleri, bütün engelleri kaldırmak üzere arkadaşlarımızla ve kentteki sivil toplum kuruluşlarıyla onların emrinde olacağız, onların hizmetinde olacağız . Yeter ki bu kentte istihdam sağlayacak ekonomi canlılıklar yaşatacak istihdam olsun" şeklinde konuştu.

- "ESNAF VE TÜCCARIMIZ KONAN KURALLARA RİAYET EDERSE BUNDAN SONRA ALACAK OLACAĞIMIZ HAKLARINDA ÖNÜNÜ AÇMIŞ OLACAK"

Sınır ticareti ve son teşvik kararnamesini önemsediklerini de belirten Vali Karaloğlu, hazırlık bakımında son noktaya gelinen sınır ticaretinde başlangıç olarak ilk belgeleri dağıttıklarını ifade etti. Vali Karaloğlu, "Bunlar devletin vermiş olduğu haklardır. Biz bu hakkı ne kadar iyi niyetli kullanırsak ne kadar iyi değerlendirirsek, hakkı veren insanlarda bu hakkı genişletme noktasında o kadar daha bize olumlu yaklaşırlar. Bundan önceki sınır ticareti kararnameleri döneminde bazı olumsuzluklar olduğunu herkes biliyor. Türkiye'nin Van'da değil, diğer illerinde de olduğunu biliyor. İnşallah bu dönemde esnafımız, tüccarımız konan kuralla riayet ederek bundan sonra alacak olacağımız haklarında önünü açmış olacağız. Bu biraz da bize bağlı" şeklinde sözlerini tamamladı.
Vali Yardımcısı Ömer Özcan ise geçmişte sınır ticareti yapan esnafın kotaya uymak zorunda kaldığını belirterek, yeni düzenleme ile kotanın kaldırıldığını kaydetti. Sadece tarım ve tarım ürünleri ile ilgili bu yıl için 8,4, sanayi malları ile ilgili olarak da 16 milyon dolar kota getirildiğini ifade eden Özcan, ''Aslında biz sınır ticaret belgesinin alınması yönünde ilan yaptık. Ama bu sorun süre değil hergün yeni tüccarlarımız yeni müteşebüslerimiz bize başvurabilirler. Bugün vereceğimiz sınır ticareti belgelerimiz son değil, bundan sonra da esnafımız, tüccarımız bize başvurabilecek. Tabi ki mevzuat çerçevesinde yeterlilikleri olan kişilere bu belgeleri vereceğiz'' dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Van Valisi Münir Karaloğlu, 113 esnaf adına ilk sınır ticareti belgesini İlhami Keleş isimli esnafa verdi. Verilen belgenin ardından toplantı sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 17:43:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?