3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

2700 yıllık göl kurudu

Van'da 2700 yıl önce Urartu Kralı II. Rusa tarafından sulama amaçlı yaptırılan ve şu an 6 köy ile 1 beldenin faydalandığı Keşiş Gölü kuruyunca çiftçiler mağdur oldu.

Tarım arazilerini sulamak amacıyla Urartu krallarından II. Rusa tarafından M.Ö. 650'li yıllarda Kuh, Kozan ve Erek Dağları arasındaki vadide inşa edilen, 4 kilometrekare alana sahip 2 bin 544 metre rakımlı Keşiş Gölü, küresel ısınmayla birlikte kurumaya yüz tuttu.

Kıratlı Köyü Muhtarı Teymur Arslan, göl ile birlikte 6 köy ve 1 beldede binlerce dekar meyve, sebze ve ekinin de kuruduğunu söyledi. Muhtar Arslan, Keşiş Gölü'nden sulanan Kıratlı, Kevenli, Karpuzalan, Kavuncu, Değirmenköy, Beşçatak köyleri ve Bostaniçi beldesinde bulunan arazilerinin büyük bir kısmının kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirterek, "Göl sularının kuruması köylüler için kuraklık kabusuna dönüştü. Su tükenince köylüler, arazi ve bahçeleri sulamak için kendi yöntemlerini uygulamaya başladı. Yaklaşık 700 metre boru döşedim, ekili alanları sondajdan çıkan suyla kısmen suluyorum. Aldığımız ürün ancak masrafını karşılıyor. Başta bizim köy olmak üzere diğer 5 köy ve 1 beldenin arazilerinin büyük bir kısmı bu gölün suyundan besleniyordu. Bahçelerimiz, tarlalarımız kurumaya başladı. Biz böyle kuraklık hiç görmemiştik" dedi.

Muhtar Teymur Arslan, iki gündür iki traktörle pancar tarlalarını suladığını, bunun günlük maliyetinin ise bin YTL olduğunu söyledi. Muhtar Arslan, "Tarlasını benim gibi birkaç kişi sulayabilir. Maddi imkanları iyi olmayan vatandaşlar tarlalarını nasıl sulayacak? Her köyde en az 5 bin dönüm arazi sulanıyor. Doğu'nun fabrikası hayvancılıktır. Maalesef hayvancılığımızı bitirdiler. Vatandaş iflas etti" dedi.

Antalya'dan getirdiği sebze fidesi ile bostan kuran Mehmet Tokat, yaklaşık 4 bin YTL masraf ettiğini ancak böyle giderse bostanının kuruyacağını söyledi. Emekli maaşının bir kısmı ile yaptığı bostanının şu an susuzluktan kuruduğunu ifade eden Tokat, "En azından 1 ay daha bostanı sulayabilirsek kuraklıktan kendini kurtaracak" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2008 Salı 14:28:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?