2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

29 Ekim coşkuyla kutlandı

Cumhuriyetin 85. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Van'da düzenlenen törenle coşku içerisinde kutlandı. 

Törenin yapılacağı Cumhuriyet Caddesi sabahın erken saatlerinde trafiğe kapatılırken, çevrede geniş güvenlik önlemi alındı, tören alanına girmek isteyen vatandaşlar ise üst aramasından geçirildi. Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Van Valisi Özdemir Çakacak, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yurdaer Olcan ve Belediye Başkanı Burhan Yenigün'ün halkı selamlaması ile başladı. Vatandaşlar, çocukları ile birlikte ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak törene destek verdi. 

Törende bir konuşma yapan Van Valisi Özdemir Çakacak, asırlardan beri hür ve bağımsız yaşamış yüce Türk milletinin tarihinin en büyük bayramının 85. yılını büyük bir coşkuyla kutlamanın mutluluğunu ve gururunu yaşadıklarını belirtti. 

Vali Çakacak, bugünün Türk tarihinin en büyük bayramı olduğunu belirterek, "Çünkü yüce milletimiz tarihte birçok büyük devlet ve bunlara bağlı olarak büyük medeniyetler kurmuştur. Ama bunların hiçbirinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerine döktüğümüz kadar kan dökülmemiş, binlerce şehit verilmemiştir. Her türlü imkansızlığın yaşandığı o şartlar altında zafer kazanmak, zamanın en güçlü ordularını Anadolu topraklarında perişan etmek, donanmalarını Ege'nin derinliklerine gömmek, düşünüldüğünde akıllara durgunluk veren, bütün mantık ölçülerini alt üst eden bir neticedir. Onun için 29 Ekim milletimizin en büyük destanı, Türk Tarihi'nin de en büyük bayramlarından biridir. Türk milleti bağrından bir Mustafa Kemal çıkarmış ve O'nun önderliğinde, O'nun gösterdiği aydınlık fakat, meşakkatli yolda azimle ilerlemiş, neyi varsa milleti uğruna sarf etmiş, önüne çıkan engelleri teker teker aşmıştır" dedi. 

Konuşmasında gençlere ve öğrencilere de hitap eden Vali Özdemir Çakacak, bu vatanın gençlere emanet edildiğini söyledi. Vali Çakacak, "Artık bütün gözler, bütün ümitler, arzuyla, istekle size bakıyor. Çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine, bu yurdu, bu milleti siz taşıyacaksınız. Atatürk, kurduğu Cumhuriyet'i sizlere emanet etti. Emanete sahip çıkmak, sizlerin şeref payenizdir. Sizler şerefini her şeyin üstünde tutan bir neslin evlatlarısınız. Çalışınız, gayret ediniz, zaman-mekan meselesini unutunuz, zira bunları düşünecek vakit çoktan geçmiştir. Cumhuriyetimize, milletimize, devletimize ve demokrasimize inancımızı her koşulda korumamız, aydınlık geleceğimizin anahtarı olacaktır. Bu anlamlı günde, vatanımızın bütünlüğünün, milletimizin birlik ve beraberliğinin, Atatürk ilke ve inkılaplarının korunmasının, Cumhuriyet'in tüm değerleri ile sonsuza dek yaşatılmasının hepimizin ortak sorumluluğu olduğunu bir kez daha hatırlamalı ve bu vatanın, bu milletin, kıvanç ve tasasını paylaşan yurttaşlar olarak bu ortak bilinç etrafında kenetlenerek, Cumhuriyet'i yeni eserlerle yücelterek geleceğe güçlü biçimde taşıma azim ve karalılığında olduğumuzu asla unutmamalıyız" şeklinde konuştu. 

Cumhuriyet'in 85. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde ilköğretim okulları arasında düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödüllerini Vali Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Burhan Yenigün ve Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yurdaer Olcan verdi. 

Büyük bir coşku ile kutlanan Cumhuriyet Bayramı, resmi geçit töreni ile son bulurken, skorsky helikopterlerde bu yıl ilk kez törenlerde resmi geçitte yer aldı.

iha
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2008 Çarşamba 14:53:39
Güncelleme :29 Ekim 2008 Çarşamba 15:55:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
azad karakelle IP: 88.253.42.xxx Tarih : 3.11.2008 01:05:41

29 ekım herkese mutluluk ve huzur getırmesı dılegıyle ...