3
Mayıs
2024
Cuma
VAN

3 bin bayana kanser taraması yapıldı

Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yaklaşık 8 ay önce kurulan Kanser Erken Teşhis Merkezi (KETEM), kırsalda yaşayan kadınlara yönelik evlerde meme ve rahim ağzı kanserleri konusunda bilgilendirme eğitimlerini sürdürürken, bugüne kadar 3 bin kadının taramadan geçirildiği belirtildi. 

Süphan Mahallesi Taner Sokak'ta bir evde kadınlarla bir araya gelen KETEM çalışanları meme ve rahim ağzı kanseri konusunda bilgiler verdi. KETEM Sorumlusu Dr. Gökçe Kundakçı Gelir ve hemşire Yelda Ünal, ilk önce bayanlara meme kanseri belirtilerini ve tedavisinin nasıl yapılacağını gösteren broşürler dağıttıktan sonra KETEM çalışmaları ile ilgili bilgi verdi. 

Meme ve rahim ağzı kanserinin 50 yaş üstü bayanlarda görülme olasılığının daha fazla olduğunun belirtildiği eğitimde, 25 ile 69 yaş aralığındaki bütün bayanların tedaviden geçmeleri gerektiği belirtildi. 

Dr. Gökçe Kundakçı Gelir, Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde 21 Mart 2008 tarihinden itibaren faaliyet gösterdiklerini ve değişik eğitimler verdiklerini söyledi. Dr. Gelir, 3 bin kadını hem meme hem de rahim ağzı kanseri konusunda bilgilendirdiklerini ifade ederek, "Eğitimlerden bir gün sonra kadınları merkezimize davet edip taramalarını yapıyoruz. KETEM'de şimdilik rahim ağzı ve meme kanseri taramaları yapıyoruz. Bugüne kadar yapmış olduğumuz taramalarımızda 20 kişide rahim ağzı kanseri saptadık. Bunları ileri tetkik ve tedavileri için bir üst merkezlere yönlendirdik. 5 kişide ise meme kanseri tanısına rastladık. Bu hastalarımızı da ameliyatlarını yaptırarak iyileştiler. Taramalarımız aralıksız devam edecektir. Kırsal kesimde bulunan kadınlarımız bu gibi çalışmalarımıza da büyük ilgi gösteriyorlar" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 18:39:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?