2
Mayıs
2024
Perşembe
VAN

3 YTL ver balık göçünü izle

Esas yaşam alanı Van Gölü olan ancak üremek için akarsulara göç eden inci kefalinin, dünyada az rastlanan bu kutsal yolculuğu, 3 YTL karşılığında izlenebiliyor.

Van’ın Erciş ilçesindeki Deliçay’da oluşturulan göç gözlem noktasında, gazetecilere açıklama yapan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, inci kefalinin üremek için her yıl olduğu gibi bu yıl da sürüler halinde akarsulara geldiğini belirtti.

Deliçay akarsuyunda, bu yumurtlama göçü sırasında, dünyanın en güzel görüntülerinden birinin oluştuğunu bildiren Sarı, Deliçay’ın yanı sıra, Bendimahi, Karasu ve Engilsu derelerinde de benzer manzaraların izlenebileceğini söyledi.

Prof. Dr. Sarı, Deliçay’da, Avrupa Birliği (AB) desteğiyle Doğu Anadolu Kalkınma Programı (DAKP) kapsamında, Erciş Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından, "Endemik İnci Kefali Göç Gözlem Noktası Düzenlemesi" projesi hazırlandığını ifade ederek, proje kapsamında, söz konusu bölgenin düzenlendiğini belirtti.

İşletmesi açık cezaevine tahsis edildi

Gözlem noktasının işletmesinin bir süre, Van İl Özel İdaresi tarafından Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı Açık Cezaevine tahsis edildiğini söyleyen Sarı, şunları kaydetti:

"Bu tür yerlerin kamunun elinde olması büyük önem taşımaktadır. Cezaevi buraya çok güzel sahip çıktı. Belli bir giriş ücretiyle buranın masraflarını karşılamaya çalışıyorlar. İnci kefalinin para ile seyredildiğini görmüş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ben Almanya’da Avrupa’nın en büyük balık geçişinin olduğu yere gittim. 24 saatimi burada harcamama rağmen tek balık göremedim. Ancak oraya gitmek için 90 avro para ödedim. Buraya gelen insanların da bu dünyanın en harika olayını izlemek için küçük bir miktar ödemesi gerekmektedir."

İşletmede, Erciş Açık Cezaevinden 7 hükümlü ve 1 infaz koruma memuru görev yapıyor. Hükümlülerin bu alanın, temizlik, bakım ve çim ekim işlemiyle ilgilendiğini, her araçtan ise giriş ücreti olarak 3 YTL para alındığını belirten yetkililer, göç süresi boyunca bu alanın işletmesinin açık cezaevi tarafından yürütüleceğini belirttiler. (aa)

AA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2008 Pazar 19:08:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?